Saffransdeg
ca 40
30 min
2 tim
Med denna deg gör du enkelt saftiga bullar med mycket smak av härlig saffran.
Gör så här:
-
1
Starta saffranskoket så det hinner svalna av lite.
-
2
Lös jästen i mjölken och vattnet.
Blanda samtliga ingredienser i maskin, 3 min långsamt och 9 min snabbt. Tills degen är elastisk. -
3
Ta upp degen på bakbordet och knåda den för hand, forma degen runt och lägg den i täckt bunke i 30 min.
-
4
Dela degen i önskade bitar och rulla till lussebullar, tryck i russin och placera bullarna på plåt med bakplåtspapper.
-
5
Ställ bullarna att jäsa i den avstängda ugnen med endast lampan på i ca 50-60 min. Byt gärna plats på plåtarna efter 30 min då plåten närmast lampan får mest värme.
-
6
Ta ut bullarna i rumstemperatur och sätt ugnen på 240°C.
Pensla bullarna medans ugnen blir varm. -
7
Grädda bullarna i 240°C i ca 7 min eller tills de har fått en fin gyllenbrun färg.
Tips!
- Tillsätt gärna ett par teskedar konjak till saffranskoket. Då blir både färgen och smaken kraftigare.
- Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 1150 g (ca 19 dl) vetemjöl special
- 300 g (ca 3 dl) mjölk
- 100 g (ca 1 dl) vatten
- 50 g (ca 1 st) ägg
- 200 g smör, rumsvarmt
- 135 g (ca 1,5 dl) socker
- 9 g (ca 1,5 tsk) salt
- saffranskok
Saffranskok
- 1 g (2 pkt) saffran
- 50 g (ca 2,5 msk) ljus sirap
- 100 g (ca 1 dl) vatten
Värm upp saffran, vatten och sirap till ca, 60°C
Pensling
- 1 ägg