• Saffransdeg
  • Saffransdeg

    • ca 40
    • 30 min
    • 2 tim

    Med denna deg gör du enkelt saftiga bullar med mycket smak av härlig saffran.

    4/5

    4 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Starta saffranskoket så det hinner svalna av lite.

    • 2

      Lös jästen i mjölken och vattnet.
      Blanda samtliga ingredienser i maskin, 3 min långsamt och 9 min snabbt. Tills degen är elastisk.

    • 3

      Ta upp degen på bakbordet och knåda den för hand, forma degen runt och lägg den i täckt bunke i 30 min.

    • 4

      Dela degen i önskade bitar och rulla till lussebullar, tryck i russin och placera bullarna på plåt med bakplåtspapper.

    • 5

      Ställ bullarna att jäsa i den avstängda ugnen med endast lampan på i ca 50-60 min. Byt gärna plats på plåtarna efter 30 min då plåten närmast lampan får mest värme.

    • 6

      Ta ut bullarna i rumstemperatur och sätt ugnen på 240°C.
      Pensla bullarna medans ugnen blir varm.

    • 7

      Grädda bullarna i 240°C i ca 7 min eller tills de har fått en fin gyllenbrun färg.

    Tips!

    • Tillsätt gärna ett par teskedar konjak till saffranskoket. Då blir både färgen och smaken kraftigare.
    • Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
    • 1150 g (ca 19 dl) vetemjöl special
    • 300 g (ca 3 dl) mjölk
    • 100 g (ca 1 dl) vatten
    • 50 g (ca 1 st) ägg
    • 200 g smör, rumsvarmt
    • 135 g (ca 1,5 dl) socker
    • 9 g (ca 1,5 tsk) salt
    • saffranskok

    Saffranskok

    • 1 g (2 pkt) saffran
    • 50 g (ca 2,5 msk) ljus sirap
    • 100 g (ca 1 dl) vatten

    Värm upp saffran, vatten och sirap till ca, 60°C

    Pensling

    • 1 ägg

    Liknande recept