Lussebulle med mandelmassa & russin
40
50 min
3 tim 20 min
Vill du servera nybakta bullar under hela julen? Baka en stor sats och frys in bullarna innan andra jäsningen. Anpassa upptiningen efter tiden då du ska servera. Tex om bullarna ska avnjutas på luciamorgonen: ta fram bullarna på kvällen före och lägger på en plåt och låt tina i kylskåpet. På morgonen tar du ut plåten och låter dem jäsa en sista stund samtidigt som ugnen blir varm. Pensla bullarna och grädda. Hembakat är godast!
Gör så här:
-
1
Värm mjölken till 20°C. Blanda i alla ingredienser till fördegen och låt stå i 30 min.
-
2
Tillsätt resterande ingredienser, förutom russin och riven mandelmassa. Arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig samt släpper skålens kanter, ca 15 min med maskin eller 20 min för hand.
-
3
Skär sockerbitstora 40 st mandelmassebitar, riv resterande mandelmassa.
-
4
Tillsätt riven mandelmassa och russin till degen de sista 2 minuter. Låt jäsa i ca 30 min.
-
5
Ta upp degen på mjölat bord och forma ca 40 st bullar, rulla dem runda försiktigt och sätt av dem i form eller direkt på bakplåtspapper. Tryck ner en bit mandelmassa i lussebullarna och sätt i form på plåt och låt jäsa ca 60-90 min.
-
6
Sätt ugnen på 225°C.
-
7
Pensla med ägg och strö på pärlsocker. Grädda i ugnen i ca 10 min.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
Fördeg
- 50 g (1 pkt) KronJäst Söta Degar, färsk
- 150 g ( 1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete, färsk
- 500 g (ca 5 dl) mjölk
- 1 g ( 2 pkt) saffran
- 480 g (ca 8 dl) vetemjöl
Deg och tillbehör
- 200 g smör, rumstempererat
- 180 g (ca 2 dl) socker
- 9 g (ca 1,5 tsk) salt
- 6 g (ca 2 tsk) kardemumma, grovmalen
- 480 g (ca 8 dl) vetemjöl
- 3 dl russin
- 400 g mandelmassa (skär ut 40 bitar, riv resterande och blanda i degen)
Garnering
Ägg och Pärlsocker till garnering