• Lussekatter med Kesella
  • Lussekatter med Kesella

    • ca 35
    • 30 min
    • 2 tim

    Mumsiga lussekatter med Kesella, vilket gör bullarna saftigare.

    2.8/5

    601 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Värm upp mjölken till, ca 25 °C.

    • 2

      Smula ner jästen i en bunke, tillsätt den värmda mjölken och rör om tills jästen har löst sig.

    • 3

      Tillsätt salt, strösocker, Kesella, saffran, smör och mjölet. Blanda till en slät deg. Låt jäsa i ca 30 minuter.

    • 4

      Ta upp degen på mjölat bord och forma 35 st lussekatter som placeras på en plåt.

    • 5

      Ställ plåtarna i en avstängd ugn med endast lampan på och låt jäsa i ca 30 minuter, eller jäs i rumstemperatur täckta med bakduk i 45 minuter.

    • 6

      Sätt ugnen på 225 °C.

    • 7

      Pensla med vispat ägg och garnera med russin. Grädda i mitten av ugnen i 5–7 minuter.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
    • 1 g (2 pkt) saffran
    • 500 g (5 dl ) mjölk
    • 1020 g (ca 17 dl) vetemjöl
    • 100 g smör, rumstempererat 
    • 250 g (2,5 dl) Kesella eller kvarg 
    • 150 g (1,7 dl) strösocker
    • 3 g (0,5 tsk) salt

    Pensling

    • 1 st ägg, uppvispat 

    Garnering

    • russin

    Liknande recept