• Lussekatter med kesella
  • Lussekatter med kesella

    • ca 35
    • 30 min
    • 2 tim

    Mumsiga lussekatter med kesella, vilket gör bullarna lite saftigare.

    2.8/5

    601 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Värm upp mjölken till, ca 30°C.

    • 2

      Smula ner jästen i en bunke, tillsätt den värmda mjölken och rör om tills jästen har löst sig.

    • 3

      Tillsätt salt, strösocker, Kesella, saffran, smör och mjölet. Blanda till en slät deg. Låt jäsa i ca 30 minuter.

    • 4

      Ta upp degen på mjölat bord och forma 35 st lussekatter som placeras på en plåt.

    • 5

      Ställ plåtarna i en avstängd ugn med endast lampan på och låt jäsa i ca 30 minuter, eller jäs i rumstemperatur täckta med bakduk i 45 minuter.

    • 6

      Sätt ugnen på 225°C.

    • 7

      Pensla med vispat ägg och garnera med russin. Grädda i mitten av ugnen i 5–7 min.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
    • 1 g ( 2 pkt) saffran
    • 500 g (ca 5 dl ) mjölk
    • 1020 g (ca 17 dl) vetemjöl
    • 100 g rumsvarmt smör
    • 250 g (ca 2,5 dl) kesella/kvarg
    • 150 g (ca 1,5 dl) strösocker
    • 3 g (ca 0,5 tsk) salt

    Pensling

    • 1 st ägg

    Garnering

    • russin

    Liknande recept