• Lussekatter med surdeg
  • Lussekatter med surdeg

    • 35
    • 35 min
    • 2 tim 30 min

    Ett gott recept på lussekatter/lussebullar/saffransbröd som ska bakas med surdeg. Ger ett extra saftigt bröd. Värm gärna bullarna i ugnen några minuter före servering.
    En riktig vardagslyx mitt i julstressen!

    3.3/5

    439 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken till 25 °C, häll över jästen och rör ut. Tillsätt resterande ingredienser till fördegen, blanda och låt stå i 20-30 minuter.

    • 2

      Tillsätt resterande ingredienser och bearbeta degen kraftigt till en blank och smidig deg som släpper skålens kanter, ca 5 minuter med maskin och 10 minuter för hand.

    • 3

      Låt jäsa i ca 30 minuter.

    • 4

      Ta upp degen på mjölat bord och forma 35 st lussekatter. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 60 minuter.

    • 5

      Sätt ugnen på 225 °C.

    • 6

      Pensla med vispat ägg och garnera med russin.

    • 7

      Grädda i mitten av ugnen i 5–7 min.

    Tips!

    • Vill du blanda ner russin i degen kan du lägga dessa i lite mjölk innan degberedningen. Då suger de inte upp degvätskan och gör så att lussekatterna blir extra saftiga
    • Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Fördeg

    Övriga ingredienser 

    • 200 g smör, rumstempererat
    • 200 g (2,2 dl) strösocker
    • 9 g (1,5 tsk) salt
    • 6 g (2 tsk) kardemumma, grovmalen
    • 450 g (ca 7-8 dl) vetemjöl special

    Pensling

    • 1 ägg, uppvispat 

    Garnering

    • russin

    Liknande recept