• Lussekatter
  • Lussekatter

    • 35 st
    • 45 min
    • 2 tim 55 min

    Nu är det jul igen och vad passar då inte bättre än fantastiskt goda lussekatter med saffran och russin.

    3.86/5

    7 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Lös jästen i mjölken och vattnet. Blanda alla ingredienser och kör i maskin, 3 minuter långsamt och 8 minuter snabbt, tills degen är elastisk och fin. Dubbla tiden om du knådar för hand.

    • 2

      Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den rund, täck med plast och låt degen vila i ca 30 min.

    • 3

      Dela degen i små bitar ca 60 g st, rulla ut dem till korvar ca 10 cm långa och täck med plast så inte degen torkar.

    • 4

      När alla bitar är utrullade, kan du börja med att rulla ut en i taget lite längre och snurra dem som lussekatter och tyck sist dit några russin.

    • 5

      Ställ plåtarna i en avstängd ugn med endast lampan på och låt jäsa i 50-60 minuter, eller jäs i rumstemperatur täckta med bakduk i 90-120 minuter.

    • 6

      Stryk bullarna med uppvispat ägg.

    • 7

      Grädda bullarna i en ugn på 240 grader i ca 7 min eller till dem har fått en fin gyllene färg.

    Tips!

    • Degen ska släppa fint från botten av bunken och vara elastisk vid steg 1. Ta upp en lite degbit och sträck ut den, går den sönder direkt kan du blanda degen ett par minuter till.
    • Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
    • 1150 g (ca 19 dl) vetemjöl special
    • 300 g (ca 3 dl) mjölk
    • 100 g (ca 1 dl) vatten
    • 50 g (ca 1 st) ägg
    • 200 g smör, rumsvarmt
    • 135 g (ca 1,5 dl) socker
    • 9 g (ca 1,5 tsk) salt
    • saffranskok

    Saffranskok

    • 1 g (2 pkt) saffran
    • 50 g (2,5 msk) ljus sirap
    • 100 g (ca 1 dl) vatten

    Värm upp saffran, vatten och sirap till ca, 60°C, rör om och tag bort från plattan.

    Tillsätt gärna ett par matskedar konjak eller sprit  till saffranskoket för att få ut ännu mer färg och smak. Saffranskoket går bra att göra i förväg och spara i kylen någon vecka, plasta väl.

     

    Pensling

    • 1 ägg

    Liknande recept