• Lyxiga saffranskorpor
  • Lyxiga saffranskorpor

    • 40-50 st
    • 1 tim
    • 3 tim 20 min

    Dessa skorpor är underbara året om.
    Inte bara en skorpa utan en lyxskorpa med smörfyllning.

    4.33/5

    3 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Lös jästen i mjölken och vattnet. Blanda alla ingredienser och kör i maskin, 3 minuter långsamt och 8 minuter snabbt, tills degen är elastisk och fin. Dubbla tiden om du knådar för hand.

    • 2

      Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den rund, täck sedan med plast och låt vila i ca 30 min.

    • 3

      Kavla ut hela degen till en stor rektangulär platta och bred ut fyllningen över hela degen.

    • 4

      Rulla ihop degplattan till en lång rulle på ca 4-5 cm i diametern. Skär bort resterande deg, så rullen inte blir större. Lyft sedan över hela rullen till en plåt med papper.

    • 5

      Fortsätt sedan på samma sätt med resten av degen.

    • 6

      Ställ plåtarna i en avstängd ugn med endast lampan på och låt jäsa i 50-60 minuter, eller jäs i rumstemperatur täckta med bakduk i 90-120 minuter.

    • 7

      Pensla med uppvispat ägg och strö på strösocker.

    • 8

      Grädda i ca 190 grader i ca 15-17 min eller tills rullarna har fått en fin färg och känns lite stabila.

    • 9

      När rullarna har svalnat skär vi upp dem i ca 1,5-2 cm breda bitar och sätter den på plåt med lite mellanrum så de kan torka i ugnen.

    • 10

      Torka skorporna i  170 grader i ca 10 -15 min eller tills skorporna är helt torra.

    Tips!

    • Tillsätt gärna ett par teskedar konjak till saffranskoket. Då blir både färgen och smaken kraftigare.
    • Degen ska släppa fint från botten av bunken och vara elastisk vid Steg 1. Ta upp en lite degbit och sträck ut den, går den sönder direkt kan du blanda degen ett par minuter till.
    • Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50 g (1 pkt)) KronJäst för Söta Degar, färsk
    • 1150 g (ca 19 dl)) vetemjöl special
    • 300 g (ca 3 dl ) mjölk
    • 100 g  (ca 1 dl) vatten
    • 50 g (ca 1 st) ägg
    • 200 g smör, rumsvarmt
    • 135 g (ca 1,5 dl) socker
    • 9 g (ca 1,5 tsk) salt
    • saffranskok

    Saffranskok

    • 1 g (2 pkt) saffran
    • 50 g (ca 2,5 msk) ljus sirap
    • 100 g (ca 1 dl) vatten

    Värm upp saffran, vatten och sirap till ca, 60°C

    Fyllning

    • 250 g smör, rumstempererat
    • 250 g (ca 4 dl) farinsocker
    • 10 g (ca 2 tsk) vaniljarom
    • 20 g (ca 2 msk) maizenamjöl

    Pensling

    • 1 ägg

    Garnering

    • socker

    Liknande recept