• Marie Skogströms hemliga vörtbröd
  • Marie Skogströms hemliga vörtbröd

    • 3 st
    • 30 min
    • 10 tim

    Numera obligatoriskt bröd på Maries julbord. Mindre sött, mer smak och längre hållbarhet, om det blir något kvar vill säga! Om du kan, köp hela kryddor, mal & mixa själv.

    3.18/5

    339 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Kör ihop ingredienserna till skållningen och arbeta i ca 10 minuter. Plasta bunken och låt stå till dag 2, eller minst 7-8 timmar.

    • 2

      Blanda skållningen med ingredienserna till raskdegen och arbeta ihop i ca 10 minuter, låt degen vila 1 timme.

    • 3

      Tillsätt ingredienserna i bortgörningen och arbeta i maskin ca 15 min. Dubbla tiden om du knådar för hand. Tillsätt russinen det sista 5 minuterna.

    • 4

      Dela upp degen och runddriv till runda bröd med verket nedåt.

    • 5

      Stansa ett hjärta med hjälp av ett pepparkakshjärta på toppen. Låt bröden jäsa på mjölat bakbord under bakduk, ca 60 min.

    • 6

      Grädda på sten eller plåt i 230°C i ca 30 minuter. Om man vill få ett glansigt utseende så penslar man bröden med sirapslösning direkt när bröden kommer ut. Dessutom kan man sikta över lite mjöl, om man vill.

    Ingredienser

    Skållning

    • 300 g (ca 3 dl) vatten, kokande
    • 120 g (ca 2,2 dl) rågsikt
    • 6 g (ca 2 tsk) kummin
    • 9 g (ca 1,5 tsk) salt
    • 4 g (ca 2 tsk) kanel
    • 4 g (ca 2 tsk) ingefära
    • 4 g (ca 2 tsk) nejlika

    Raskdeg

    • 50 g ( 1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 33 cl porter, alt mörk öl ex bayersk
    • 180 g (ca 3,4 dl) rågsikt
    • 180 g (ca 3 dl) vetemjöl special

     Bortgörning

    • 200 g (ca 1,5 dl) sirap, mörk
    • 10 g (ca 2 tsk) havssalt
    • 400 g (ca 8 dl) rågsikt
    • 240 g (ca 4 dl) vetemjöl special
    • 150-200 g (ca 1,5-2 dl) russin

    Garnering

    • vatten & sirap
    • mjöl

    Liknande recept