• Melonbröd – överraskande gott!
  • Melonbröd – överraskande gott!

    • 1 st
    • 30 min
    • 2 tim 10 min

    Melonbröd eller surprisebröd, garanterat uppskattat hos både vuxna och barn. Endast fantasin sätter gränser för hur ditt bröd kommer att se ut. Färga degen och skapa otroliga konstverk i brödet och man ser resultatet först när man skär upp det. Smakar som vanligt vitt rostbröd.

    22.36/5

    275 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Värm mjölken till ca 30°C och smällt smöret. Blanda i jästen och lös den.

    • 2

      Tillsätt övriga ingredienser utom russinen och karamellfärgen och rör ihop till en lös smet, blanda ordentligt med t ex en slickepott.

    • 3

      Dela degen i 2 delar. Färga den ena delen till önskad rosa färg med karamellfärgen och tillsätt russin.

    • 4

      Ta den andra degbiten och dela ytterliggare delar. Färga den ena delen till önskad grön nyans med karamellfärg och behåll den andra delen i sin naturliga färg.

    • 5

      Knåda en deg i taget på mjölat bord och knåda in så mycket mjöl så du får en fin deg utan att vara kladdig, börja med ca 1 dl.

    • 6

      Låt degarna vila under plast/bakduk i 20-30 min.

    • 7

      Börja med att forma den rosa degen till en avlång limpa.

    • 8

      Kavla sedan ut den vita degen så den täcker hela den rosa degen, pensla med vatten så degen fäster ordentligt.

    • 9

      Kavla nu ut den gröna degen och täck över limpan.

    • 10

      Lägg i smord avlång form. Eller sätt brödet på plåt med papper.

    • 11

      Låt jäsa i ca 1 h.

    • 12

      Sätt ugnen på 270°C, sänk temperaturen till 220°C när brödet sätts in i ugnen. Grädda i ca 25 min.

    • 13

      Häll gärna lite vatten på en varm långpanna som står längst ner i ugnen för att få en fin härlig yta, ½ dl vatten räcker. Långpannan kan stå i ugnen när du startar den.

    • 14

      När brödet är klart, ta ur det ur formen och låt svalna på galler.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 250 g (ca 2,5 dl) mjölk, ca 30 grader
    • 25 g ( ca 1 msk) smör
    • 400 g (ca 6,5 dl) mjöl
    • 25 g (ca 2 msk) socker
    • 5 g (ca 1 tsk) salt
    • 1 st äggula
    • 60 g (ca 1 dl) russin
    • karamellfärg, röd och grön

    Liknande recept