• Mustigt vörtbröd
  • Mustigt vörtbröd

    • 2 limpor
    • 30 min
    • 2 tim 30 min

    Julens klassiska bröd. Många spännande ingredienser som tillsammans skapar en härlig juldoft i huset!

    3.39/5

    498 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Lös jästen i svagdricka.

    • 2

      Tillsätt resterande ingredienser, förutom russin. 

    • 3

      Blanda degen i maskin 4 minuter sakta och 2 minuter på medel hastighet, eller 15 min för hand, till en smidig deg.

    • 4

      Tillsätt russin. De ska bara blandas i degen.

    • 5

      Täck med plast och låt jäsa i ca 30 minuter.

    • 6

      Sätt ugnen på 230 °C. Ställ samtidigt in en form med 0,5 L vatten längst ner i ugnen och låt stå kvar under hela baktiden

    • 7

      Forma till två bröd och lägg ner i de smorda formarna. Täck med plast och låt jäsa i ca 60 minuter.

    • 8

      Sätt in bröden i mitten av ugnen och sänk tempen till 190 °C. Grädda i ca 28-30 minuter.

    • 9

      Ta ur bröden från formen direkt efter bakning. Låt svalna på galler.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 500 g (5 dl) svagdricka 
    • 70 g (0,7 dl) vatten 
    • 140 g (1 dl) sirap, mörk
    • 30 g (2 msk) smör, rumstempererat
    • 250 g (4 dl) rågsikt
    • 800 g (ca 13 dl) vetemjöl special
    • 12 g (2 tsk) salt
    • 5 g (1 msk) ingefära, mald
    • 5 g (1 msk) pomerans, mald
    • 5 g (1 msk) kanel, mald 
    • 5 g (1 msk) nejlikor, mald 
    • 100 g (1,5 dl) russin

    Liknande recept