• Mustigt vörtbröd
  • Mustigt vörtbröd

    • 2 limpor
    • 30 min
    • 2 tim 30 min

    Julens klassiska bröd. Många spännande ingredienser som tillsammans skapar en härlig juldoft i huset.

    3.39/5

    497 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Lös jästen i vattnet.

    • 2

      Tillsätt resterande ingredienser. Ej russin!

    • 3

      Blanda degen i maskin i ca 6 min, 4 min sakta och 2 min på medel hastighet, eller 15 min för hand till en smidig deg.

    • 4

      Tillsätt russin. De ska bara blandas i degen.

    • 5

      Täck med plast och låt jäsa i ca 30 min.

    • 6

      Sätt ugnen på 230°C. Ställ samtidigt in en form med ½ liter vatten längst ner i ugnen och låt stå kvar under hela baktiden

    • 7

      Forma till två bröd och lägg ner i de smorda formarna. Täck med plast och låt jäsa i ca 60 min.

    • 8

      Sätt in bröden i mitten av ugnen och sänk tempen till 190°C. Grädda i ca 30 min.

    • 9

      Ta ur bröden från formen direkt efter bakning. Låt svalna på galler.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50 g ( 1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 500 g (ca 5 dl) vatten, fingervarmt
    • 140 g (ca 1 dl) sirap mörk
    • 70 g bakvört
    • 30 g (ca 2 msk) smör, rumstempererat
    • 250 g (ca 4 dl) rågsikt
    • 800 g (ca 13 dl) vetemjöl special
    • 12 g (ca 2 tsk) salt
    • 5 g (ca 1 msk) ingefära
    • 5 g (ca 1 msk) pomerans
    • 5 g (ca 1 msk) kanel
    • 5 g (ca 1 msk) nejlikor
    • 100 g (ca 1,5 dl) russin

    Liknande recept