• Nyponkex med surdeg
  • Nyponkex med surdeg

    • 1 plåt
    • 10 min
    • 1 tim 10 min

    Nyttigt och gott! Vill du baka glutenfria kex så uteslut surdegen och tillsätt 25 g jäst tillsammans med 1,5 dl vatten. Vill du göra det lite enkelt så stryker du ut smeten tunt på plåt, då behöver det ungefär 1 timme i ugnen, gör du dem i runda små cirklar förkortas tiden med ca 30 minuter.

    3.6/5

    226 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Blanda samman alla ingredienser i en mixer eller i en degskål.

    • 2

      Koka upp vattnet och slå det över ingredienserna, mixa och tillsätt surdegen, mixa igen helt slätt.

    • 3

      Stryk ut degen tunt på bakplåtspapper. Om du vill portionera knäckebrödet direkt genom att göra cirklar med hjälp av en spatel eller sked, så blir det enklare att dela dem efter gräddning, eller gör ett stort brytknäcke.

    • 4

      Grädda i 150°C i en timme, tag ut och låt svalna. Servera gärna till en god lagrad ost.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete, färsk
    • 200 g (ca 2 dl) vatten
    • 90 g (1,5 dl) nyponmjöl
    • 150 g (ca 2,5 dl) bovetemjöl*
    • 225 g (ca 3 dl) pumpakärnor
    • 70 g (ca 1 dl) linfrö, krossade
    • 90 g (ca 1 dl) olivolja
    • 40 g (ca 2 msk) honung
    • 5 g (1 tsk) havssalt

    * (Ja det glutenfria – bovetemjöl är inget sädesslag utan en fröväxt som är besläktad med rabarber och ängssyra 😉


    Liknande recept