• Ölandslimpa
  • Ölandslimpa

    • 2 bröd
    • 40 min
    • 2 tim 30 min

    En söt mjuk limpa med rik smak av kummin. Håller sig saftig utan att smula och går utmärkt att frysa. Det går utmärkt att ta bort kumminen och tillsätta någon annan krydda om man vill det.

    Receptet ger två bröd som man formar runda och ställer på plåt med bakplåtspapper innan man jäser och gräddar bröden.

     

    4/5

    9 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Fördeg

      Kör ihop fördegen med lätt ljummet vatten, täck över och låt vila ca 60 minuter.

    • 2

      Bortgörning

      Tillsätt i resten av ingredienserna i maskin och blanda 12 minuter långsamt.

    • 3

      Täck över och låt vila i ca 30 minuter.

    • 4

      Dela degen i 4 delar och forma till korta limpor och placera dem i en stor bak- ugnsform (gärna med hög kant som bröden bakas emot) och pensla med smält smör mellan limporna.

    • 5

      Jäs bröden i avstängd ugn med endast lampan i på i max 35 grader i ca 50 minuter.

    • 6

      Ta ut bröden i rumstemperatur och sätt ugnen på 250 °C.

    • 7

      Grädda bröden i 250 °C som du sänker till 180 °C när du sätter i bröden i ca 40-45 minuter eller till brödets innertemperatur når 95 °C.

    • 8

      Ta ut bröden och pensla limporna med smält smör eller margarin och låt bröden svalna i formen, limporna tas ut ur formen först när det har svalnat, bryt då brödet i 4 st limpor.

    Ingredienser

    Fördeg

    Bortgörning

    • 150 g (1 påse) KronJäst surdeg fullkornsvete
    • 650 g (ca 11 dl) vetemjöl special
    • 240 g (ca 4 dl) fint rågmjöl
    • 50 g (2,5 msk) smör eller margarin
    • 500g (3,5 dl) sirap, mörk
    • 10 g (3 tsk) kummin, malen

    Liknande recept