• Panzanella
  • Panzanella

    • 4 portioner
    • 30 min
    • 1 tim 30 min

    En underbar italiensk sallad där halvtorrt bröd kommer som allra bäst till användning. Det är viktigt att brödet får ligga och dra i minst 1 timme, men gärna en hel dag. Bröd och tomat är grunden, som sedan gärna byggs på med gurka, sardeller, oliver mm. Perfekt sommarsallad till en bit grillad fisk eller kalvinnanlår.

    4/5

    1 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Bryt eller skär brödet i grova bitar. Lägg dem i en skål och tillsätt vinäger, olivolja och kapris. Riv över vitlök och blanda runt väl. Täck bunken och låt dra i minst 1 timme.

    • 2

      Skär tomaterna i ”chunky” bitar och lägg på en bricka. Strö över socker och 1/2 tsk av saltet, låt vila i cirka 15 minuter.

    • 3

      Skala och skiva rödlöken riktigt tunt. Skala eventuellt gurkan, halvera den och skär den i stora bitar. Bryt basilikan.

    • 4

      Lägg över tomaterna i bunken med brödet (häll bort eventuell vätska från tomaterna). Tillsätt resten av ingredienserna och blanda runt riktigt väl. Smaka av väl med salt och peppar.

    • 5

      Ringla över extra olivolja. Toppa med oliver.

    Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    150 g (3-4 skivor) halvtorrt bondbröd, levain eller baguette
    30 g (3 msk) rödvinsvinäger
    90 g (1 dl) olivolja + extra till servering
    1 liten vitlöksklyfta
    5 g (2 msk) kapris
    500 g (ca 5 st) tomater
    1/2 tsk strösocker
    5 g (1 tsk) salt
    100 g (1 st) rödlök
    200 g (1/2) gurka
    1 kruka färsk basilika
    2 krm nymalen svartpeppar

    Garnering

    40 g (1 dl) svarta oliver, gärna Taggiasca


    Liknande recept