• Panzanella
  • Panzanella

    • 4 portioner
    • 30 min
    • 1 tim 30 min

    En underbar italiensk sallad där halvtorrt bröd kommer som allra bäst till användning. Det är viktigt att brödet får ligga och dra i minst 1 timme, men gärna en hel dag. Bröd och tomat är grunden, som sedan gärna byggs på med gurka, oliver mm. Perfekt sommarsallad till en bit grillad fisk eller kalvinnanlår.

    4/5

    1 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Bryt eller skär brödet i grova bitar. Lägg dem i en skål och tillsätt vinäger, olivolja och kapris. Riv över vitlök och blanda runt väl. Täck bunken och låt dra i minst 1 timme.

    • 2

      Skär tomaterna i ”chunky” bitar och lägg på en bricka. Strö över socker och 1/2 tsk av saltet, låt vila i cirka 15 minuter.

    • 3

      Skala och skiva rödlöken riktigt tunt. Skala eventuellt gurkan, halvera den och skär den i stora bitar. Bryt basilikan.

    • 4

      Lägg över tomaterna i bunken med brödet (häll bort eventuell vätska från tomaterna). Tillsätt resten av ingredienserna och blanda runt riktigt väl. Smaka av väl med salt och peppar.

    • 5

      Ringla över extra olivolja. Toppa med oliver.

    Tips!
    • Gillar du sardeller så kan det vara gott att addera till.
    • Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    150 g (3-4 skivor) halvtorrt bondbröd, levain eller baguette
    30 g (3 msk) rödvinsvinäger
    90 g (1 dl) olivolja + extra till servering
    1 liten vitlöksklyfta
    5 g (2 msk) kapris
    500 g (ca 5 st) tomater
    1/2 tsk strösocker
    5 g (1 tsk) salt
    100 g (1 st) rödlök
    200 g (1/2) gurka
    1 kruka färsk basilika
    2 krm nymalen svartpeppar

    Garnering

    40 g (1 dl) svarta oliver, gärna Taggiasca


    Liknande recept