• Pistageskorpor
  • Pistageskorpor

    • 20-25 per längd
    • 1 tim
    • 4 tim

    Pistageskorpa med lite sälta, en härlig brytning till det söta.

    Du bakar enkelt 7 sorters skorpor på surdeg med den här grunddegen. De är fantastiskt goda och krispiga. Perfekta att ha på kakfatet, i picknickkorgen eller som present till någon du gillar. Om du hittar en favorit går det självklart bra att smaksätta hela degen med just den smaken. Hoppa bara över att dela degen i sju bitar och ta sju gånger så mycket kryddor att smaksätta med.

    För ytterligare 6 smaker, sök på kolaskorpor, blåbärsskorporlakritsskorpor, ingefära- och limeskorpor, mandelskorpor, kardemumma- och apelsinskorpor. Samma grunddeg – olika smaksättning.

     

    4/5

    2 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Välj dina 7 favoritsmaksättningar – för tips och inspiration sök på förslagen ovan

    • 2

      Lös jästen i mjölk och vatten.

    • 3

      Blanda alla ingredienser i maskin, 3 minuter långsamt och cirka 8 minuter snabbt eller 15 minuter för hand.

    • 4

      Ta upp degen på bakbord och dela i 7 delar (245 g styck).

    • 5

      Smaksättning – för en längd (245 g)

      Grovhacka de rostade pistagenötterna och blanda med grunddeg. Knåda in för hand på bakbord och låt degen vila 30 minuter övertäckt med bakduk eller plast.

    • 6

      Rulla degbitarna som baguetter lika långa som plåten. Placera dem på plåt med papper. Låt jäsa i 1,5-2 timmar täckt med bakduk eller plast.

    • 7

      Topping – för en längd (245 g)

      Skala och hacka pistagenötterna. Pensla med uppvispat ägg och fördela de hackade nötterna över hela längden

    • 8

      Grädda längderna i 190°C cirka 12 minuter. Låt svalna ordentligt. De kan stå till dagen efter men bör då täckas eller plastas in.

    • 9

      Skär 1,5 cm breda bitar av alla längder. Ställ bitarna med lite mellanrum och torka i ugn på cirka 150°C i ungefär 15 minuter. Om de inte blir riktigt torra låt dem stå över natten i avstängd ugn med öppen ugnslucka.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Grunddeg

     

    Smaksättning pistage

    För 1/7 av degen. Vill du ha samma smaksättning på hela grunddegen ta nedanstående ingredienser x 7.

    • cirka 245 g grunddeg
    • 15 g (ca 2 msk) skalade, osaltade pistagenötter

     

    Topping pistage

    För 1/7 av degen. Vill du ha samma smaksättning på hela grunddegen ta nedanstående ingredienser x 7.

    • 10 g (ca 1,5 msk) saltade pistagenötter
    • 50 g (ca 1 st) ägg

    Liknande recept