• Rågkakor
  • Rågkakor

    • 4 st
    • 1 tim
    • 1 tim 30 min

    Frukostbröd är kul att variera. Prova denna rågkaka, god och mättande.

    2.6/5

    5 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Lös jästen i mjölken, ca 25 °C.

    • 2

      Blanda alla ingredienser och arbeta 5 minuter långsamt och 3 minuter snabbt. Dubbla tiden om du knådar för hand. 

    • 3

      Ta ut degen på mjölat bakbord och dela den i 4 bitar. Knåda runda och låt vila under bakduk i 30 minuter.

    • 4

      Kavla ut samtliga degbitar lätt med en kavel om ca 20 cm i diameter. Nagga dem med en nagg eller en gaffel.

    • 5

      Placera ut dem på en bakplåt med bakplåtspapper, placera lite glest så de inte jäser ihop.

    • 6

      Jäs bröden i en avstängd ugn med lampan på, max 35 °C, i ca 40-50 minuter.

    • 7

      Ta ut bröden och lägg en bakhandduk över så de inte torkar.

    • 8

      Grädda i 230 °C i 10–11 min .

    • 9

      Låt svalna på galler.

    Ingredienser

    • 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 300 g (3 dl) mjölk
    • 8 g (1 tsk) salt
    • 60 g (4 msk) strösocker
    • 40 g smör
    • 370 g (ca 4 dl) vetemjöl special
    • 60 g (3 msk) brödsirap, mörkbrun
    • 200 g (ca 4 dl) rågsikt
    • 6 g (1,5 tsk) anis, malen
    • 6 g (1,5 tsk) fänkål, hel

    Liknande recept