• Rågkusar
  • Rågkusar

    • 10 st
    • 30 min
    • 2 tim

    Mättande rågkusar. Perfekta att frysa in och enkelt ta fram portionsbitar så har du alltid färskt surdegsbröd.

    3.3/5

    10 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Lös jästen i vatten, 25 °C.

    • 2

      Blanda alla ingredienser 7 minuter långsamt i maskin. Dubbla tiden om du knådar för hand. 

    • 3

      Låt degen vila i degbunken under bakduk i 50 minuter.

    • 4

      Häll sedan ut degen på ett rikligt mjölat bakbord med grovt rågmjöl. Vik hela degen in till mitten och sedan över mitten igen.

    • 5

      Kavla försiktigt ut degen till en rektangel med kavel till ca 2-2,5 cm tjocklek. Nagga eller gaffla hela degen.

    • 6

      Dela sedan degbitarna, använd med fördel en pizzaskärare, till bitar om 7×10 cm, lägg dem sedan på plåt med bakplåtspapper.

    • 7

      Jäs bröden i en avstängd ugn med lampan på, max 35 °C, i ca 30 min, ta sedan ut dem och höj ugnen till 260 °C.

    • 8

      Grädda kusarna i 7-8 minuter tills de fått en mörkbrun färg.

    • 9

      Låt svalna på galler.

    Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Råg
    • 230 g (2,3 dl) vatten
    • 10 g (1,5 tsk) salt
    • 150 g (ca 2,5 dl) rågmjöl, grovt
    • 100 g (ca 2 dl) grahamsmjöl, grovt
    • 90 g (ca 1 dl) vetemjöl special
    • 30 g (1,5 msk) brödsirap, mörkbrun

    Liknande recept