• Räksmörgås på god surdegstekaka
  • Räksmörgås på god surdegstekaka

    • 12 st
    • 45 min
    • 2 tim 55 min

    Nu har KronJäst här bakat en mjuk och god  tekaka med surdeg, enkel att göra och smakar fantastiskt gott. Passar utmärkt till räksmörgåsen eller ditt favoritpålägg. Brödet går jättebra att frysa.

    3.66/5

    64 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Lös jästen i vattnet.

    • 2

      Blanda alla ingredienser 3 min långsamt och 4 min snabbt med maskin.

    • 3

      Häll ut degen på mjölat bakbord och knåda ihop den lite för hand, lägg tillbaka den i bunken och låt den vila 30 min under plast.

    • 4

      Dela upp degen i 12 bitar som man formar runda, låt dem ligga på mjölat bord.

    • 5

      Ta en rund degbit och kavla ut till en platt cirkel. Sätt på plåt med bakplåtspapper och nagga med gaffel.

    • 6

      Sikta gärna lite durumvetemjöl på tekakorna innan jäsning.

    • 7

      Låt bröden jäsa 90-120 min under bakduk eller plast i rumstemperatur.

    • 8

      Grädda bröden på 250°C i ca 5-6 min.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
    • 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Söta Degar
    • 250 g (ca 2,5 dl) vatten, ljummet
    • 300 g (ca 5 dl) vetemjöl Special
    • 230 g (ca 3,5 dl) durumvetemjöl
    • 50 g (ca 0,5 dl) socker
    • 25 g smör
    • 7,5 g ( ca 1 tsk) salt, rågad
    • 25 g (ca 2 msk) olivolja

    Garnering

    Räksmörgås.

    Smör, sallad, skivade ägg, majonnäs, citron och en dillkvist.


    Liknande recept