recept_video_backdrop
  • Rödbetsbröd med getost & timjan

3.46/5

351 Röster

Rödbetsbröd med getost & timjan

  • 3 st
  • 35 min
  • 23 tim 50 min

Ett gott bröd med en härlig färg bröd som passar mycket bra till en mustig soppa. Vill du ha ”bitar av getost” i brödet, istället för att det ska bli finfördelat i brödet, så kan du smula ner osten i degen efter knådningen.

  • 1

    Dag 1
    – Blanda ihop ingredienserna till dag 1, låt stå ett par timmar eller över natten.

  • 2

    Dag 2
    – Lös upp jästen i fördegen och tillsätt resterande ingredienser utom salt, kör på låg växel i 10 minuter tillsätt saltet och kör ytterligare 4 – 5 minuter.  Degen ska vara mycket elastisk.

  • 3

    Låt degen vila i en låda eller lätt oljad skål i 60 minuter, stöt samman på mjölat bakbord. Lägg skarven nedåt i lådan, låt vila ytterligare 60 minuter och upprepa stötningen.

  • 4

    Dela degen i 3 delar, runddriv dem och lägg verket nedåt.  Ställ bröden att jäsa på mjölad duk eller i en jäskorg i ca 60 minuter, beroende på luftens temperatur.

  • 5

    Sätt ugnen på 250°C, sätt in en baksten eller plåt.

  • 6

    Skjutsa in bröden på plåten eller bakstenen.

  • 7

    Brödens innertemp när de är klara ska vara 98°C, ca 25- 30 minuter.

Tips: Ett mumsigt serveringsförslag är att baka små tilltugg. Kavla då ut degen till en platta och strö all getost ovanpå innan gräddningen, ca 20-25 min. Precis före serveringen kan du garnera med lite färsk timjan och ringla över lite honung. Jättegott!

Ingredienser

Dag 1:

  • 1 påse (150 g) KronJäst Surdeg Fullkornsvete, färsk
  • 4,5 dl (450 g) vatten
  • 2,5-3 dl (150 g) durumvetemjöl
  • 2 dl (100 g) grahamsmjöl
  • 3 dl rödbetor, rivna (råa)

Dag 2:

  • ½ pkt (25 g) KronJäst för Matbröd, färsk
  • 1 dl (90 g) olivolja
  • 10 dl (600 g) vetemjöl special
  • 2 tsk timjan, repad (gärna citrontimjan)
  • 1 hg getost, tärnad
  • 1 msk (20 g) honung
  • 3 tsk (18 g) salt

Liknande recept

  • Surdegssemlor med choklad & apelsin

    Surdegssemlor med choklad & apelsin


    Marie S.
    30 min 2 tim 40 min
  • Minisemlor med mandel

    Minisemlor med mandel


    Marie S.
    30 min 1 tim 40 min
  • Surdegsbröd på råg - Grundrecept

    Surdegsbröd på råg - Grundrecept


    KronJäst
    30 min 4 tim
  • Godaste bullarna!

    Godaste bullarna!

    Bullar passar årets alla dagar!