• Rödbetsbröd med getost och timjan
  • Rödbetsbröd med getost och timjan

    • 3 st
    • 35 min
    • 23 tim 50 min

    Ett gott bröd med en härlig färg som passar mycket bra till en mustig soppa.

    Ett mumsigt serveringsförslag är att baka små tilltugg. Kavla då ut degen till en platta och strö all getost ovanpå innan gräddningen, ca 20-25 minuter. Precis före serveringen kan du garnera med lite färsk timjan och ringla över lite honung. Jättegott!

    3.9/5

    351 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Dag 1 – Fördeg 
      – Blanda ihop ingredienserna till dag 1, låt stå ett par timmar eller över natten.

    • 2

      Dag 2
      Lös upp jästen i fördegen och tillsätt resterande ingredienser utom salt. (Vill du ha bitar av getost i brödet istället för att det ska bli finfördelat i brödet så kan du smula ner osten i degen efter knådningen.)

      Kör på låg växel i 10 minuter, tillsätt saltet och kör ytterligare 4-5 minuter. Dubbla tiden om du knådar för hand. Degen ska vara mycket elastisk.

       

    • 3

      Låt degen vila i en låda eller lätt oljad skål i 60 minuter, stöt samman på mjölat bakbord. Lägg skarven nedåt i lådan, låt vila ytterligare 60 minuter och upprepa stötningen.

    • 4

      Dela degen i 3 delar, runddriv dem och lägg verket nedåt. Ställ bröden att jäsa på mjölad duk eller i en jäskorg i ca 60 minuter, beroende på luftens temperatur.

    • 5

      Sätt ugnen på 250 °C, sätt in en baksten eller plåt.

    • 6

      Skjutsa in bröden på plåten eller bakstenen.

    • 7

      Brödens innertemp när de är klara ska vara 98 °C, ca 25-30 minuter.

     

    Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Dag 1 – Fördeg 

    • 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
    • 450 g (ca 4,5 dl) vatten
    • 150 g (2,5 – 3dl) durumvetemjöl
    • 100 g (ca 2 dl) grahamsmjöl
    • 3 dl rödbetor, råa, rivna 

    Dag 2 

    • 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 90 g (ca 1 dl) olivolja
    • 600 g (ca 10 dl) vetemjöl special
    • 2 tsk citrontimjan, repad
    • 100 g getost, tärnad
    • 20 g (ca 1 msk) honung
    • 18 g (ca 3 tsk) salt

    Liknande recept