• Rödbetsbröd med getost & timjan
  • Rödbetsbröd med getost & timjan

    • 3 st
    • 35 min
    • 23 tim 50 min

    Ett gott bröd med en härlig färg som passar mycket bra till en mustig soppa.

    3.9/5

    351 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Dag 1
      – Blanda ihop ingredienserna till dag 1, låt stå ett par timmar eller över natten.

    • 2

      Dag 2
      – Lös upp jästen i fördegen och tillsätt resterande ingredienser utom salt, kör på låg växel i 10 minuter tillsätt saltet och kör ytterligare 4 – 5 minuter.  Degen ska vara mycket elastisk.

    • 3

      Låt degen vila i en låda eller lätt oljad skål i 60 minuter, stöt samman på mjölat bakbord. Lägg skarven nedåt i lådan, låt vila ytterligare 60 minuter och upprepa stötningen.

    • 4

      Dela degen i 3 delar, runddriv dem och lägg verket nedåt.  Ställ bröden att jäsa på mjölad duk eller i en jäskorg i ca 60 minuter, beroende på luftens temperatur.

    • 5

      Sätt ugnen på 250°C, sätt in en baksten eller plåt.

    • 6

      Skjutsa in bröden på plåten eller bakstenen.

    • 7

      Brödens innertemp när de är klara ska vara 98°C, ca 25- 30 minuter.

    Tips:

    • Vill du ha bitar av getost i brödet istället för att det ska bli finfördelat i brödet så kan du smula ner osten i degen efter knådningen.
    • Ett mumsigt serveringsförslag är att baka små tilltugg. Kavla då ut degen till en platta och strö all getost ovanpå innan gräddningen, ca 20-25 min. Precis före serveringen kan du garnera med lite färsk timjan och ringla över lite honung. Jättegott!
    • Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Dag 1:

    • 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
    • 450 g (ca 4,5 dl) vatten
    • 150 g (2,5 – 3dl) durumvetemjöl
    • 100 g (ca 2 dl) grahamsmjöl
    • 3 dl rödbetor, rivna (råa)

    Dag 2:

    • 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 90 g (ca 1 dl) olivolja
    • 600 g (ca 10 dl) vetemjöl special
    • 2 tsk timjan, repad (gärna citrontimjan)
    • 1 hg getost, tärnad
    • 20 g (ca 1 msk) honung
    • 18 g (ca 3 tsk) salt

    Liknande recept