• Rosenbröd
  • Rosenbröd

    • ca 25 st
    • 30 min
    • 1 tim 25 min

    Detta söta bröd har fått sitt namn genom dess vackra form. Njut till buffén, soppan eller frukost.

    4/5

    4 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Rör samman fördegen till en slät smet, täck med lock eller plastfilm och låt jäsa i 30 minuter.

    • 2

      Väg upp de övriga ingredienserna i en degbunke och tillsätt fördegen.

    • 3

      Knåda degen i maskin 6 minuter sakta och 3 minuter snabbt tills den blir riktigt elastisk.

    • 4

      Lägg degen i en oljad plastlåda/bunke med lock eller plastfilm.

    • 5

      Låt vila 20 minuter.

    • 6

      Stjälp upp degen på mjölat bakbord, väg upp bitar på 40 gram ca 25 st.

    • 7

      Rulla runda jämna fina bullar och låt jäsa i ugnen med lampan på och max 35 °C i ca 30-40 minuter.

    • 8

      Tag ut de färdigjästa bröden och höj ugnen till 225 °C och pensla bröden försiktigt med vispat ägg och strö över vallmo.

    • 9

      Grädda i ca 5-6 minuter i 225 °C. Låt svalna under bakduk.

    Ingredienser

    Fördeg

    Övriga ingredienser

    • 400 g (ca 7 dl) vetemjöl,
    • 100 g (1 dl) smör, rumstempererat
    • 10 g (0,5 msk) honung flytande
    • 15 g (1 msk) salt

    Topping

    • 0,5 dl vallmofrön

    Pensling

    • 1 ägg

    Liknande recept