• Rostbröd & äggmacka
  • Rostbröd & äggmacka

    • 3 st
    • 40 min
    • 2 tim 55 min

    Hembakat rostbröd som är lätt att göra och som är enkelt att variera med olika topping. Gör en goda äggmackor till dina nära och kära. Stansa ut hjärtan, en stjärna eller en rund ring i en skiva bröd. Lägg brödskivan utan inkrom i stekpannan och knäck ett ägg i mitten av brödskivan. Servera direkt från stekpannan.

    Kombinera gärna receptet och gör Goda Snittar på den utstansade brödbiten.

    3.52/5

    211 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Lös jästen med vattnet, ca 30⁰C. Blanda alla ingredienser och mixa ca 2 min långsamt och ca 6 min snabbt eller till degen släpper fint från bunken och har blivit lite elastisk. Låt degen vila på bakbord eller i bunken och täck med plast eller bakduk i ca 20 min.

    • 2

      Dela degen i tre delar och forma till limpor. Låt limporna jäsa i 60-90 min. Detta kan gå olika fort beroende på om degen är varmare eller kallare och vilken temperatur rummet har.

    • 3

      När bröden har jäst klart kan man pensla ytan med vatten och strössla på önskade frön, tex solros, linfrö eller varför inte riven ost.

    • 4

      Sätt ugnen på 270°C och ställ samtidigt in en långpanna längst ner i ugnen.

    • 5

      Sätt in brödet och häll lite vatten (ca 0,5 dl) på den varma långpannan. Sänk temperaturen till 220°C och grädda i 25-35 min. När brödet är färdigt tar du ut det ur formen och låter svalna av på galler.

    Äggmackor!

    1. Skiva brödet och stansa ut önskad form, ex hjärtan, stjärna eller rund form med hjälp av en pepparkaksform.
    2. Lägg skivan i en varm stekpanna med smör och knäck ett ägg i mitten av skivan.
    3. Stek till önskad färg och konsistens. Salta & peppra.
    4. Servera med bacon & goda grönsaker.

    Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Topping

    Garnera gärna med solros, linfrö eller riven ost

    Pensling

    Pensla det jästa brödet med vatten så fastnar fröna bättre.


    Liknande recept