• Rostbröd & goda snittar
  • Rostbröd & goda snittar

    • 3 st
    • 40 min
    • 2 tim 55 min

    Jättegott rostbröd som är lätt att göra och snabbt blir barnens favorit. Ett gott alternativ är att stansa ut hjärtan eller dela i trekantiga snittar och gör ljuvliga små ”falska langos”.

    Kombinera gärna receptet och gör goda äggmackor av brödkanterna som blir över.

    4/5

    259 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Lös jästen med vattnet, ca 30⁰C. Blanda alla ingredienser och mixa ca 2 min långsamt och ca 6 min snabbt eller till degen släpper fint från bunken och har blivit lite elastisk. Låt degen vila på bakbord eller i bunken och täck med plast eller bakduk i ca 20 min.

    • 2

      Dela degen i tre delar och forma till limpor. Låt limporna jäsa i 60-90 min. Detta kan gå olika fort beroende på om degen är varmare eller kallare och vilken temperatur rummet har.

    • 3

      När bröden har jäst klart kan man pensla ytan med vatten och strössla på önskade frön, tex solros, linfrö eller varför inte riven ost.

    • 4

      Sätt ugnen på 270°C.

    • 5

      Snitta brödet och sätt in det i ugnen. Sänk temperaturen till 220°C och grädda i 25-30 min. När brödet är färdigt tar du ut det ur formen och låter brödet svalna på galler.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Topping

    Garnera gärna bröden med solros, linfrö eller riven ost.

    Pensling

    Pensla på lite vatten på det färdigjästa brödet så fastnar fröna lättare.

    Garnering

    • Creme Fraiche
    • Stenbitsrom
    • Rödlök, finhackad

    Vitlökssmör:

    • 50 gram Smör, rumsvarmt
    • 1 Vitlöksklyfta, hackad/pressad
    • 2 nypor Flingsalt

    Rosta brödskivor och stick ut med en hjärtform.

    Bred på vitlökssmör och toppa med garneringen.


    Liknande recept