• Saffransbullar med fyllning
  • Läsarrecept

    Saffransbullar med fyllning

    • 30 min
    • 2 tim

    Extra lyxigt och gott blir det såklart med mandelmassa, socker och kardemumma. Passar till lussefikat, julfesten eller till ett enkelt men förgyllt hemmamys. En bra grunddeg möjliggör för många varianter av dessa gula frestelser.

    2.93/5

    460 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Smält smöret, blanda ned mjölk, salt, socker, kardemumma och saffran i smöret och låt det bli ljummet, fingervarmt.

    • 2

      Finfördela jästen i degbunken och häll lite av degspadet över. Rör tills jästen löst sig.

    • 3

      Häll på resterande degspad och ett ägg.

    • 4

      Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta till en smidig deg. (Hellre lite kletig än för stabbig)

    • 5

      Låt jäsa i ca 45 minuter.

    • 6

      Ta upp degen och arbeta den smidig, rulla ut runda bullar och låt dem jäsa i ytterligare 40 minuter.

    • 7

      Rör ihop fyllningen.

    • 8

      Gör en fördjupning mitt i varje bulle och klicka eller spritsa i en klick av mandelfyllningen.

    • 9

      Pensla med ägg och strö på lite pärlsocker.

    • 10

      Grädda i 250 °C ca 8 minuter.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 150 g (ca 1,5 dl) smör
    • 500 g (ca 5 dl) mjölk
    • 3 g (ca 0,5 tsk) salt
    • 100 g (ca 1 dl) socker
    • 0,5 g (1 pkt) saffran
    • 6 g (ca 2 tsk) kardemumma, mald
    • 840 g (ca 14 dl) vetemjöl
    • 50 g (ca 1 st)  ägg

    Fyllning

    • 100 g (ca 1 dl) smör
    • 75 g (ca 1 dl) mandelmassa, finriven
    • 15 g (ca 1 msk) råsocker
    • 15 g (ca 1 msk) strösocker
    • 6 g (ca 2 tsk) kardemumma, mald

    Pensling

    • 50 g (1 st)  ägg

    Garnering

    • pärlsocker

    Liknande recept