• Saffransgifflar
  • Läsarrecept

    Saffransgifflar

    • 35 min
    • 2 tim 40 min

    Saffransgifflar blir godast med äkta smör, mjölk, saffran och jäst. Njut dem som de är oavsett årstid. Saffran är ju lika gott året runt.

    2.98/5

    432 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37°C. Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Tillsätt salt, socker och saffran och rör om.

    • 2

      Använd gärna elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in allt vetemjöl i degen. Degen ska bli mjuk och smidig. Låt jäsa 60 minuter övertäckt.

    • 3

      Gör fyllningen. Rör ihop matfett, socker och kanel.

    • 4

      Kavla ut degen till en rund platta, skär av degen i 6 delar. klicka på en tsk smör & 1/2 tsk vaniljsocker/socker på bredaste delen detta är fyllningen och rulla ihop mot lilla snittet i mitten. Lägg dem på bakplåtspapper med snittytan uppåt.

    • 5

      Låt jäsa ca 40-50 minuter övertäckt med duk.

    • 6

      Vispa upp ägget och pensla försiktigt på bullarna (inte trycka hårt). Strö över pärlsocker.

    • 7

      Grädda mitt i ugnen i 225°C i 8-10 minuter.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 25 g (ca 1/2 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
    • 75 g (ca 0,75 dl) smör
    • 500 g (ca 5 dl) mjölk
    • 500 g (ca 5 dl) strösocker
    • 1 g (ca 1 krm) salt
    • 1 g (ca 2 pkt) saffran
    • 800 g (ca 13 dl) vetemjöl

    Fyllning

    • smör
    • vaniljsocker/strösocker

    Pensling

    • 1 ägg

    Garnering

    • pärlsocker

    Liknande recept