• Saffranskaka
  • Läsarrecept

    Saffranskaka

    • 3 st
    • 55 min
    • 2 tim 55 min

    Saffran hör ju julen till. Men visst förtjänar väl saffranet en större plats i våra bakliv än så? Överraska med en smarrig saffranskaka mitt i sommaren och låt den istället representera ljuset och solen. Gör som du vill, det finns inga regler för när vi ska baka vad.

    3.38/5

    407 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Smält smöret och häll i saffranet. Rör om tills smöret och saffranet kokar upp.

    • 2

      Ta bort kastrullen från plattan och häll i vispgrädden och mjölk och blanda. Smula ner jästen när vätskan är fingervarm.

    • 3

      Tillsätt ägget och socker och blanda väl. Häll i lite vetemjöl i taget och blanda väl (gärna i en bakmaskin). Arbeta ut degen. Häll i lagom mycket mjöl så att degen lossnar från bunkens kanter, degen ska vara mjuk och lättarbetad.

    • 4

      Låt degen jäsa i bunken i ca 60 minuter. Tips är att låta degen jäsa i en avstängd ugn, på så sätt skyddar du degen från drag.

    • 5

      Under tiden som degen jäser vispa ihop mandelmassan smöret och skalet från den rivna apelsinen.

    • 6

      Knåda degen ett par gånger och dela upp den i två bitar. (Om du ska göra en blomma som dekoration spara en liten bit deg till senare).

    • 7

      Kavla en bit i taget så att den blir tunn. Pensla sedan på mandelmasseblandningen och rulla ihop till en rulle, precis som när man rullar kanelbullar.

    • 8

      Skär rullen i 1,5- 2 cm tjocka bitar och lägg sedan bullarna en efter en ganska nära varandra på botten av en smord springform.

    • 9

      Låt jäsa ytterligare 60 minuter.

    • 10

      Värm ugnen till 200°C under tiden som kakan jäser.

    • 11

      Skär ut en tunn remsa deg och rulla den så den ser ut som en minikanelbulle, detta blir själva rosen.

    • 12

      Skär ut två blad efter önskemål. Lägg dekorationerna på ett fat och ställ i kylen.

    • 13

      Blanda ägg och vispgrädden och pensla den jästa kakan. Strö ut pärlsocker på kakan och dekorera med dina blomdekorationer efter önskemål.

    • 14

      Grädda i ugnen ca 15 min. (ca 9 min om du bara gör bullar).


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
    • 200 g (ca 2 dl) smör eller margarin
    • 1 g ( 2 pkt) saffran
    • 2 g (ca 2 krm) vispgrädde
    • 500 g (ca 5 dl) mjölk
    • 50 g (ca 1 st) ägg
    • 150 g (ca 1,5 dl) socker
    • 2 g (ca 1 krm) salt
    • 960 g (ca 16 dl) vetemjöl special

    Fyllning

    • 250 g (ca 2 dl) mandelmassa
    • 100 g (ca 1 dl) smör, rumstemperatur
    • rivet skal av en apelsin

    Pensling

    • 50 g (ca 1 st) ägg
    • 8 g (ca 1/2 msk) vispgrädde

    Garnering

    • pärlsocker

    Liknande recept