• Saffranskaka i långpanna
  • Saffranskaka i långpanna

    • 1 långpanna och 10 st lussekatter
    • 45 min
    • 2 tim

    Det här är bland den godaste saffranskaka man kan baka. Degen räcker till att både göra några lussekatter och resten av degen kavlar man ut och lägger i en långpanna med bakplåtspapper och naggar med en gaffel. Jäs helt klar i avstängd ugn med endast lampan på i ca 60 min, ta ut kakan och starta ugnen, fyll kakan med smörfyllning, lättast med en spritspåse som du spritsar ner fyllningen ovanifrån innan du gräddar. Spritsa massor av hål ca 5 cm ifrån varandra på hela plåten, pensla med ägg och strö socker på toppen.

    4.5/5

    4 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Lös jästen i mjölken och vattnet. Blanda alla ingredienser och kör i maskin, 3 minuter långsamt och 8 minuter snabbt, tills degen är elastisk och fin. Dubbla tiden om du knådar för hand.

    • 2

      Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den rund. Täck sedan med plast och låt vila i ca 30 min.

    • 3

      Under tiden degen jäser kan man göra fyllningen:
      Blanda maizenan i florsockret och tillsätt smöret och aromen.
      Blanda till en jämn och luftig smet.
      Lägg fyllningen i en spritspåse, låt den ligga i rumstemperatur.

    • 4

      Ta bort 500 gram deg eller ¼ del som du delar i 10 st bitar och rullar lussekatter av.

    • 5

      Resten av degen kavlar vi ut och lägger på ett papper i långpannan, nagga ordentligt.

    • 6

      Ställ in bullarna och långpannekakan i en avstängd ugn med endast lampan på och låt jäsa i 50-60 minuter, eller jäs i rumstemperatur täckta med bakduk i 90-120 minuter.

    • 7

      Fyllningen ska nu spritsas ner i kakan.
      Använd en spritspåse och tryck ner fyllningen fördelat över hela kakan.

    • 8

      Pensla med uppvispat ägg och strö på strösocker på långpannekakan.

    • 9

      Grädda först lussekatterna i ca 7 min på ca. 240°C.

    • 10

      Sänk värmen och grädda långpannekakan i ca 25- 28 min på ca. 190°C.

    • 11

      Långpannekakan behöver stå någon timme innan servering så fyllningen hinner sätta sig.

    Tips!

    • Tillsätt gärna ett par teskedar konjak till saffranskoket. Då blir både färgen och smaken kraftigare.
    • Degen ska släppa fint från botten av bunken och vara elastisk vid steg 1. Ta upp en lite degbit och sträck ut den, går den sönder direkt kan du blanda degen ett par minuter till.
    • Spritspåse – Spritspåse eller en fryspåse där man klipper av en liten bit av ena nedre hörnet.
    • Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
    • 1150 g (ca 19 dl) vetemjöl special
    • 300 g (ca 3 dl) mjölk
    • 100 g (ca 1 dl) vatten
    • 50 g (ca 1 st) ägg
    • 200 g (ca 2 dl) smör, rumsvarmt
    • 135 g (ca 1,5 dl) socker
    • 9 g (ca 1,5 tsk) salt
    • saffranskok

    Saffranskok

    • 1 g (2 pkt) saffran
    • 50 g (ca 2,5 msk) ljus sirap
    • 100 g (ca 1 dl) vatten

    Värm upp saffran, vatten och sirap till ca, 60°C, rör om och tag bort från plattan.

    Tillsätt gärna ett par matskedar konjak eller sprit  till saffranskoket för att få ut ännu mer färg och smak. Saffranskoket går bra att göra i förväg och spara i kylen någon vecka, plasta väl.

    Fyllning

    • 250 g (ca 2,5 dl) smör, rumstempererat
    • 240 g (ca 4 dl) florsocker
    • 10 g (ca 2 tsk) vaniljarom
    • 20 g (ca 2 msk) maizenamjöl

    Pensling

    • 1 ägg

    Garnering

    • socker

    Liknande recept