• Saffranskrans med russin & mandelmassa
  • Saffranskrans med russin & mandelmassa

    • 2 st
    • 40 min
    • 2 tim 45 min

    Det här är så mycket jul för Marie och detta är hennes absoluta favoritkombination ihop med saffran. Vill du, så gör knutar istället. Låt fantasin flöda,  slå ett rött band runt kransen och ge bort till din allra finaste vän!

    3.35/5

    323 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Värm mjölken till 30°C, och blanda därefter fördegen och låt stå i 20 – 30 min.

    • 2

      Tillsätt resterande ingredienser till degen och bearbeta degen kraftigt till en blank och smidig deg som släpper skålens kanter, ca 10 min med maskin och 15 min för hand.

    • 3

      Låt jäsa i ca 30 minuter.

    • 4

      Ta upp degen på mjölat bord och kavla ut plattor ca 20x 40 cm. stryk upp med smör, riven mandelmassa och russin. Rulla ihop och forma till en ring, lägg skarven nedåt på plåten, klipp sedan jack, inte hela vägen igenom och lägg veteflikarna åt vartannat håll.  Låt jäsa i ca 60 min.

    • 5

      Sätt ugnen på 225°C.

    • 6

      Pensla med vispat ägg. Grädda ca ugnen i 20 minuter, tills att kransen har fått fin färg.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Fördeg

    Deg

    • 200 g (ca 2 dl) smör, rumstempererat
    • 200 g (ca 2 dl) socker
    • 9 g (ca 1,5 tsk) salt
    • 6 g (ca 2 tsk) kardemumma, grovmalen
    • 450 g (ca 7-8 dl) vetemjöl

     

    Fyllning

    • smör
    • 250 g mandelmassa, riven
    • russin

    Pensling

     

    • 50 g (ca 1 st) ägg

    Garnering

    pärlsocker


    Liknande recept