• Saffranskrans med smuldeg
  • Saffranskrans med smuldeg

    • 2 st
    • 40 min
    • 2 tim 40 min

    Underbar saffranskrans som passar fantastiskt bra till någon av våra högtider. Den förtjänar sitt speciella tillfälle.

    3.67/5

    3 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Rör samman fördegen till en slät smet, täck med lock eller plastfilm och låt jäsa i 30 minuter.

    • 2

      Väg upp de övriga ingredienserna i en degbunke och tillsätt fördegen.

    • 3

      Knåda degen i maskin 13 minuter sakta tills den blir riktigt elastisk.

    • 4

      Lägg degen i en oljad plastlåda/bunke med lock eller plastfilm.

    • 5

      Låt vila i 30 minuter. Blanda under tiden ihop smuldegen/toppingen för hand i någon minut.

    • 6

      Stjälp upp degen på mjölat bakbord, väg upp bitar om ca 150 g, 3 stycken.

    • 7

      Rulla ut samtliga degbitar avlånga, låt vila i någon minut och rulla dem sedan till längre degbitar, fläta därefter ihop som en treflätad längd och sätt ihop till en krans.

    • 8

      Jäs i ugnen med lampan på, max 35 °C i ca 30-40 minuter.

    • 9

      Tag ut de färdigjästa kransarna och höj ugnen till 190 °C och pensla bröden försiktigt med vispat ägg.

    • 10

      Grädda i ca 17-18 minuter i 190 °C. Låt svalna under bakduk.

    • 11

      Vispa ihop fyllningen riktigt luftig. Bred, klicka eller spritsa den i kransen. Skär bort skalet på kiwin och skär dem i mindre bitar. Fördela på fyllningen. Skeda över passionsfrukterna. Toppa eventuellt med röd oxalis.

    • 12

      Lägg på locket och pudra med florsocker.

    Ingredienser

    Fördeg

    Övriga ingredienser

    • 380 g (ca 6 dl) vetemjöl,
    • 210 g (2 dl) smör, rumstempererat
    • 3 st ägg
    • 50 g (2,5 msk socker)
    • 2 påsar (1 g) saffran
    • 10 g (0,5 msk) salt

    Fyllning

    • 400 g färskost
    • 100 g rumsvarmt smör
    • 120 g (2 dl) florsocker
    • 2 passionsfrukter, urgröpta

    Topping

    • 20 g (2 msk) smör
    • 20 g (ca 2 msk) vetemjöl
    • 20 g (1/2 dl) havregryn
    • 20 g (1,5 msk) strösocker

    Pensling

    • 1 ägg

    Garnering

    • 2 passionsfrukter
    • 2 kiwi
    • ev röd oxalis
    • florsocker

    Liknande recept