• Saffransskorpor med mandelfyllning
  • Saffransskorpor med mandelfyllning

    • ca 30-40 st
    • 40 min
    • 4 tim

    Ett julbröd som håller sig länge och som även är trevligt att ge bort i julgåva.

    3.07/5

    431 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Värm mjölken (eller vattnet) fingervarm, 37°C, och blanda därefter fördegen och låt stå i 20 – 30 min.

    • 2

      Tillsätt resterande ingredienser till degen och bearbeta degen kraftigt till en blank och smidig deg som släpper skålens kanter, ca 5 min med maskin och 10 min för hand.

    • 3

      Låt jäsa i ca 30 minuter.

    • 4

      Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla ut en degbit i taget till en avlång platta. Strö mandelmassan/fyllningen och pudra med kanel över hela degplattan och vik ihop plattan 2 gånger, likt en vetelängd. Täck med bakduk och låt jäsa ca 60 min.

    • 5

      Sätt ugnen på 250°C.

    • 6

      Pensla med vispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 min.

    • 7

      Låt längderna svalna och skär varje längd i lagom stora bitar. Ställ bitarna med snittytan uppåt på en plåt med bakpapper.

    • 8

      Sätt in plåten i ugnen på ca 150°C i ca 30 min tills att de torkat och fått fin färg. Ta ut plåten och låt bitarna svalna på galler.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Fördeg

    Deg

    • 200 g (ca 2 dl) rumstempererat smör
    • 200 g (ca 2 dl) socker
    • 6 g (ca 2 tsk) kardemumma
    • 9 g (ca 1,5 tsk) salt
    • 480 g (ca 7-8 dl) vetemjöl

    Fyllning

    • 200 g riven odense mandelmassa eller odense mandelfyllning
    • kanel

    Pensling

    • 1 ägg

    Liknande recept