• Saffransskorpor med Surdeg
  • Saffransskorpor med Surdeg

    • 45 min
    • 4 tim

    Goda skorpor som kan bakas i god tid före jul. Prova gärna att baka skorpor i olika former, både stora eller små. Du kan också stansa ut små ”bullbitar” med pepparkaksfomer såsom stjärnor och hjärtan. Mycket trevligt och uppskattat att servera.

    3.26/5

    460 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Värm mjölken (eller vattnet) fingervarm, 37°C, och blanda därefter fördegen och låt stå i 20-30 min.

    • 2

      Tillsätt resterande ingredienser till degen och bearbeta degen kraftigt till en blank och smidig deg som släpper skålens kanter, ca 5 min med maskin och 10 min för hand.

    • 3

      Låt jäsa i ca 30 minuter.

    • 4

      Ta upp degen på mjölat bord och forma 35 st bullar. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 60 min.

    • 5

      Sätt ugnen på 225°C.

    • 6

      Pensla med vispat ägg och garnera med russin. Grädda i mitten av ugnen i 5–7 min.

    • 7

      Låt bullarna svalna och dela på mitten eller i mindre bitar.

    • 8

      Lägg bitarna på en plåt och sätt in i ugn ca 150°C, ca 30 min tills att de torkat och fått fin färg. Ta ut plåten och låt bitarna svalna på galler.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Fördeg

    Deg

    • 200 g rumstempererat smör
    • 200 g (ca 2 dl) socker
    • 6 g (ca 2 tsk) kardemumma
    • 9 g (ca 1,5 tsk) salt
    • 480 g (ca 7-8 dl) vetemjöl

    Pensling

    1 ägg


    Liknande recept