• Saffranstjärna
  • Saffranstjärna

    • 8 st
    • 1 tim
    • 4 tim 30 min

    Saffranskaka formad som en blomma eller stjärna blir ett fantastiskt bakverk till julen som är härlig att servera eller ge bort i julgåva. Om du exkluderar saffran kan du använda det grundläggande receptet för alla typer av vetebröd.

    2.5/5

    2 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Saffranskok

      Värm upp saffran, vatten och sirap till ca 60 °C, rör om och tag bort från plattan. Tillsätt gärna ett par matskedar konjak eller sprit till saffranskoket för att få ut ännu mer färg och smak. Saffranskoket går bra att göra i förväg och spara i kylen någon vecka, plasta väl.

    • 2

      Häll kall mjölk och vatten i en bakskål och lös upp den smulade färska jästen i vätskan. Häll i alla de torra ingredienserna och det rumstempererade smöret. Knåda degen i bakmaskin ca 12 minuter på mellanhastighet tills degen är slät och släpper från kanterna. Dubbla tiden om du knådar degen för hand. Täck skålen och låt degen jäsa i 30 minuter.

    • 3

      Under tiden görs fyllningen genom att röra ihop det rumstempererade smöret, sockret och vaniljessen samt maizenan.

    • 4

      Ta ut degen på en ren yta, dela den i 4 lika delar och forma till bullar. Kavla ut den första bullen till ca 30 cm i diameter och lägg den på en plåt med bakplåtspapper.

      Bre på 1/3 av fyllningen. Kavla ut nästa bulle lika stor och lägg den på den första bullen med fyllning. Bre återigen på 1/3 av fyllningen. Gör samma sak även med den tredje bullen. Den fjärde och sista bullen kavlas ut och läggs längst upp utan att bre på någon fyllning.

    • 5

      Markera försiktigt upp ett kryss på degen, se till så att alla fyra delarna blir lika stora. Markera nu så att du får åtta lika stora delar och ännu en gång till, så att degen får 16 delar. Sätt ett glas i mitten av degen. Använd en vass kniv och dela nu igenom alla deglager så att du får 16 delar, glaset gör att degen håller ihop i mitten. Nu kan glaset tas bort.

      Ta två degbitar bredvid varandra och snurra ihop dem med varandra tre gånger så att alla lager snurras med. Fäst dem på ett fint sätt. Gör likadant med alla lager och alla delar tills en fin stjäna bildas. 

    • 6

      Täck med en kökshandduk och låt jäsa i ca 60-90 minuter, eller till dubbel storlek. Värm ugnen till 180 °C med normal över- och undervärme.

    • 7

      Pensla kakorna med ägg och strö över pärlsockret. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter eller tills den har en fin och gyllene färg. Låt svalna på ett galler. Strö på ett tunt lager florsocker innan servering.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 25 g (½ pkt) KronJäst för Söta degar, färsk
    • 575 g (ca 8,2 dl) vetemjöl
    • 150 g (ca 1,5 dl) mjölk, kall
    • 50 g (ca 0,5 dl) vatten, kallt 
    • 50 g (ca 1 st) ägg 
    • 75 g (ca 0,9 dl) strösocker
    • 100 g smör, rumstempererat 
    • 6 g (1 tsk) salt

    Saffranskok

    • 1 g (2 pkt) saffran
    • 50 g (2,5 msk) sirap, ljus 
    • 100 g (ca 1 dl) vatten

    Fyllning

    • 150 g smör, rumstempererat 
    • 150 g (ca 1,7 dl) strösocker
    • 1 tsk vaniljessens
    • 10 g (ca 1 msk) maizena

    Pensling

    • 1 ägg, uppvispat 

    Liknande recept