• Saftig Svensk limpa
  • Läsarrecept

    Saftig Svensk limpa

    • 2-3
    • 35 min
    • 3 tim 40 min

    Svensk sirapslimpa är en klassiker! Vi älskar den!

    3.33/5

    438 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Smält smör och tillsätt mjölk, salt och sirap, låt spadet bli fingervarmt.

    • 2

      Finfördela jästen i en bunke och häll över degspadet, rör till jästen löst sig.

    • 3

      Tillsätt rågsikt, spara en del till utbakning. Arbeta samma till en smidig deg.

    • 4

      Strö över lite mjöl och låt jäsa under duk i cirka 90 minuter.

    • 5

      Ta upp degen och arbeta samma till en smidig deg.

    • 6

      Forma två stora eller tre lite mindre limpor och låt sedan jäsa ytterligare 50 minuter under duk.

    • 7

      Sätt ugnen på 200°C.

    • 8

      Pensla limporna med mjölk och grädda i nedre delen av ugnen. Sänk temperaturen till 175°C efter 15 minuter.

    • 9

      Grädda limporna i totalt 45 – 50 minuter.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50 g (1 pkt) Kronjäst för Söta Degar, färsk
    • 50 g (ca 0,5 dl) smör
    • 1000 g (ca 10 dl) mjölk
    • 17 g (ca 1 msk) salt
    • 200 g (ca 1,5 dl) sirap, ljus
    • 200 g (ca 1,5 dl) sirap, bröd
    • 1200 g (ca 20 dl) rågsikt

    Pensling

    • 2 msk (30 g) mjölk

    Liknande recept