• Saftiga rotfruktsbaguetter
  • Läsarrecept

    Saftiga rotfruktsbaguetter

    • 4 bröd
    • 30 min
    • 4 tim

    En härlig baguette som passar bra till mustiga grytor.

    Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av  KronJäst.

    0/5

    379 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Rör ihop surdegen med jäst och vatten. Tillsätt alla ingredienser utom saltet. Knåda till en elastisk och smidig deg, ca 10 min i maskin eller 15 min för hand.

    • 2

      Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös, men inte kladdig!

    • 3

      Forma degen jämn och fin. Låt jäsa till dubbel storlek i bunke täckt med plast i minst 2 timmar.

    • 4

      Häll upp degen på mjölat bakbord, arbeta degen så lite som möjligt. Dela degen i 4 lika stor delar och tvinna till baguetter och placera på bakplåtspapper.

    • 5

      Låt jäsa under plastfilm i ca 1 timme.

    • 6

      Sätt ugnen på 250°C och sätt samtidigt in en plåt i nedre delen av ugnen med ½ liter vatten.

    • 7

      Snitta baguetterna med vass kniv, pensla med vatten och strö flingsalt över, just innan baguetterna sätts in i ugnen, sänk till 220°C.

    • 8

      Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, ca 25-30 minuter. Låt svalna på galler.

    Tips!

    • Servera som kuvertbröd till mustig höstgryta eller soppa med en bit lagrad hårdost på!
    • Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 25 g (ca 1/2 pkt) Kronjäst för Matbröd, färsk
    • 150 g (ca 1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
    • 500 g (ca 5 dl) vatten, kallt
    • 150 g (ca 1,5 dl) linfrön, krossade
    • 250 g (ca 2,5 dl) skalade och grovrivna rotfrukter (mix av morot, palsternacka, rotselleri)
    • 810 g (ca 13,5 dl) vetemjöl special
    • 15 g  (ca 2,5 tsk) salt
    • 20 g (ca 1 msk) olivolja

    Garnering

    • flingsalt

    Liknande recept