• Semlor med Oreokex
  • Semlor med Oreokex

    • 20
    • 50 min
    • 2 tim 40 min

    Stor chans att bli barnens favorit!

    Semlor med Oreo-kex i både grädde och deg smakar riktigt bra och är perfekt när man vill testa något nytt- när allt kommer omkring blir det en helt ny twist på vår kära klassiska fastlagsbulle  men de som gillar Oreo-kakor blir med stor sannolikhet inte besvikna.

    Tips: Baka bullarna dagen innan så delar du upp tiden.

     

    5/5

    1 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Börja med att separera krämen från kexen från ett av Oreokexs-paketen. Använd en kniv och skrap bort krämen i en skål. Det spelar ingen roll om det finns lite kräm kvar på kexen. Du knäcker kakan och lägger den i en annan skål. Den grova delen av kexet ska användas i degen.

       

    • 2

      Blanda alla ingredienser utom Oreo-kexen i en degblandare (köksmaskin) med en degkrok i ca. 13 minuter på låg hastighet och 2 minuter på medelhastighet. Om du tycker att degen är för hård kan du tillsätta lite vätska.  Om du knådar degen för hand måste du beräkna cirka två gånger knådningstiden.

      Täck degen och låt den vila i 30 minuter. Ha i Oreo-kexen du har krossat från ett paket och knåda in den i degen. Täck igen och låt degen vila i ytterligare 30 minuter.

       

    • 3

      Rulla ut degen på en ren köksbänk. Dela degen i två lika stora delar och dela varje del i 10 lika delar. Forma som bullar och placera på bakplåtspapper på en plåt.Täck bullarna och låt de jäsa i ca. 60 – 90 minuter eller tills de är dubbelt så stora. Förvärm ugnen till 200 grader med normal övre och undre värme. Separera under tiden grädden/krämen från kexen på det andra kakpaketet. Lägg krämen/grädden i skålen och krossa kexen i en mixer eller mortel. Om du inte har några av delarna är ett enkelt sätt att ha kexen i en liten plastpåse och krossa kakan med en kavel.

       

    • 4

      Grädda  bullarna i ca. 10 – 14 minuter. När du tagit bullarna ur ugnen, pensla då genast med vispade ägg medan de fortfarande  är varma. Här penslar vi efter gräddning då vi tycker de blir lite för mörka om de penslas innan gräddning.

    • 5

      Rör i Philadelphiaosten med krämen/grädden från Oreokexen och vispa gräddkrämen med socker till en fast kräm. Vänd i den vispade osten och krämen och finkrossade kex tillsammans med vispad grädde.

    • 6

      När bullarna har svalnat helt skär du av topparna. Lägg grädden i en spritspåse med en stjärntyll, spritsa grädden över underdelen jämnt och sätt på locket. Om du inte har någon spritspåse kan du applicera krämen med en sked. Strö lite florsocker som dekoration på toppen och servera!


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50 g ( 1 pkt) KronJäst för söta degar
    • 1000 g (ca 16,7 dl) vetemjöl
    • 180 g (ca 2 dl)) socker
    • 500 g (ca 5 dl) mjölk eller vatten
    • 180 g rumstempererat smör i mindre bitar
    • 1 pkt krossade Orekexs (kexsplattorna utan kräm)
    • 12 g (ca 4 tsk) kardemumma
    • 6 g (ca 1 tsk) salt

     

    Fyllning

    • 600 g (ca 6 dl) vispgrädde
    • 26 g (ca 2 msk) socker
    • 1 pkt philadelphiaost
    • 1 pkt finmalda hela Oreokexs (inkl kräm från Oreokexen)

    Pensling

    Ägg till pensling

    Garnering

    Florsocker


    Liknande recept