• Smörbullar med vanilj och knäckig kokostosca
  • Smörbullar med vanilj och knäckig kokostosca

    • ca 35 st
    • 45 min
    • 2 tim 40 min

    Dessa underbara smörbullar smakar som när man var liten.  Luftiga och goda med en ljuvlig  smak av vanilj och smörsmak. För att göra bullen ännu smarrigare tipsar vi om att toppa den jästa bullen med lite kokostosca och grädda, då får du en magiskt god knäckyta. En fantastisk tosca med rostade kokosflakes placeras på toppen av bullen innan gräddning, ger en härlig yta av knäck och kokos på bullen. Det går utmärkt att byta ut kokosflakes mot hyvlad mandel eller blandade frön.Ta gärna ½ tsk flingsalt i kokosen så får du en härlig salt karamellsmak.

    Är man inte sugen på nötter så funkar traditionellt pärlsocker även det bra.

     

    4/5

    7 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Lös jästen i degvätskan och blanda alla ingredienser långsamt i 3 minuter, öka hastigheten och blanda i 10 minuter.

    • 2

      Ta upp och känn om degen är elastisk, går den sönder blandar du degen en stund till.

    • 3

      Ta ut degen på lätt mjölat bänk och knåda den rund, täck degen och låt den vila i 20 minuter övertäckt. Blanda fyllningen.

    • 4

      Kavla ut degen 20 cm bred och sedan ner till ca 3 mm tjock. Lång och smal ska den vara för snäckor.

    • 5

      Bred ut fyllningen på hela degen.

    • 6

      Rulla ihop degen ovanifrån som en rulltårta och skär sedan bitar ca 4 cm breda och placera bullarna i formar.

    • 7

      Sätt av på plåt med bakplåtspapper och ställ i bullarna att jäsa i din avstängda ugn med endast lampan på i ca 60 minuter.

    • 8

      Ta ut och pensla bullarna  och ta på önskad topping som pärlsocker eller kokostosca och sätt på ugnen på ca 225 °C.

    • 9

      Grädda bullarna i ca 10 minuter eller tills de fått en gyllenbrun färg.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50 g (1 pkt) KronJäst för söta Degar, färsk
    • 500 g (5 dl) mjölk, ljummen
    • 1000 g (ca 16,7 dl) vetemjöl special
    • 200 g  smör, rumsvarmt
    • 180 g (2 dl) strösocker
    • 9 g (1,5 tsk) salt
    • 10 g (1 msk) kardemumma, grovmalen

    Fyllning

    • 250 g smör, rumsvarmt
    • 2,3/4 dl  (250 g) strösocker
    • 2,5 msk (23 g) vaniljsocker

    Topping

    Kokos tosca


    Liknande recept