• Smöriga tesnibbar
  • Läsarrecept

    Smöriga tesnibbar

    • 40 min
    • 2 tim 20 min

    Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst.

    2.95/5

    456 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Montera matberedaren med kniv och häll ner mjöl och socker. Smula ner det kalla smöret och låt det arbetas in i mjölblandningen.

    • 2

      Smula ner jästen i en liten skål och vispa ut den med den kalla mjölken. Vispa ner ägget. Häll jästblandningen i matberedaren och arbeta ihop till en deg.

    • 3

      Ta upp degen och knåda den lite lätt för hand, använd lite mjöl om den känns alltför klibbig. Låt degen sedan jäsa övertäckt i en bunke till dubbel storlek, ca en timme.

    • 4

      Ta upp degen på bakbordet, bearbeta den lite lätt och kavla sedan ut den till en rektangulär, ca 55×25 cm. Bred hälften av smöret längsmed på 1/3 av deglängden. 

    • 5

      Vik in den smörade tredjedelen och bred resterande smör även ovanpå längden som blev invikt. Till slut viks den osmörade längden över. Ta några lätta tag med kaveln, deglängden kommer då att bli längre, ca 70 cm.

    • 6

      Dela längden i 16 jämnstora bitar. Vispa upp ägget och pensla degbitarna. Strö sedan över linfrö eller annat frö. 

    • 7

      Flytta över snibbarna på bakplåtspappersklädd plåt. Sätt ugnen på 225°C.

    • 8

      Låt tesnibbarna stå och jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter, på ljummet ställe som t.ex. ovanpå spisen med ugnsvärmen på.

    • 9

      Grädda snibbarna i mitten av ugnen ca 7-10 minuter tills de blir gyllenbruna. Låt dem svalna på galler.

    Tips!

    • Servera dem gärna lite ljumma med ost och marmelad till utöver en stor mugg med gott och varmt té.
    • Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 500 g (ca 5 dl) vetemjöl
    • 15 g (1 msk) strösocker
    • 23 g (1,5 msk) smör, kallt
    • 150 g (1,5 dl) mjölk, kall
    • 50 g (1 st) ägg

    Fyllning

    • 75 g (0,75 dl) smör, mjukt

    Pensling

    • 1 ägg, uppvispat 

    Garnering

    • linfrön, vallmofrön, sesamfrön eller annat frö

    Liknande recept