• Sockrad saffransbulle med surdeg
  • Sockrad saffransbulle med surdeg

    • 35-40 st
    • 45 min
    • 2 tim 55 min

    Nu är det jul igen och vad passar då inte bättre än goda saffransbullar.

    4.5/5

    4 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Lös jästen i mjölken och vattnet. Blanda alla ingredienser och kör i maskin, 3 minuter långsamt och 8 minuter snabbt, tills degen är elastisk och fin. Dubbla tiden om du knådar för hand.

    • 2

      Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den rund, täck med plast och låt degen vila i ca 30 min.

    • 3

      Dela degen i små bitar och rulla dem runda (ca 60 gram st).
      Tips!
      Vill du baka ihop bullarna, lägg dem lite tätare på plåten eller i en trevlig form så blir det en vacker dekoration.

    • 4

      Ställ plåtarna i en avstängd ugn med endast lampan på och låt jäsa i 50-60 minuter, eller jäs i rumstemperatur täckta med bakduk i 90-120 minuter.

    • 5

      Grädda bullarna i en ugn på 240°C i ca 7 min eller till dem har fått en fin gyllene färg.

    • 6

      Pensla de varma bullarna med smält smör och vänd dem i socker.

    Tips!

    • Tillsätt gärna ett par teskedar konjak till saffranskoket. Då blir både färgen och smaken kraftigare.
    • Degen ska släppa fint från botten av bunken och vara elastisk vid steg 1. Ta upp en lite degbit och sträck ut den, går den sönder direkt kan du blanda degen ett par minuter till.
    • Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

     

    Ingredienser

    Saffranskok

    Värm upp saffran, vatten och sirap till ca, 60°C

    • 1 g (2 pkt) saffran
    • 50 g (ca 2,5 msk) ljus sirap
    • 100 g (ca 1 dl) vatten

    Topping

    • strösocker

    Pensling

    • smält smör

    Liknande recept