• Sockrade bonnakringlor
  • Sockrade bonnakringlor

    • 20-25 st
    • 45 min
    • 2 tim

    Som på mormors tid, då man hade en slurk sur grädde över, som kunde komma väl till pass! Idag behöver man inte vänta på att grädden ska surna, utan det går lika bra med yoghurt, gräddfil eller crème fraiche.

    3.49/5

    445 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Smält smöret och tillsätt mjölken så att den knappt är fingervarmt, rör i jästen.

    • 2

      Blanda samman socker, salt och 5 dl vetemjöl i en degskål.

    • 3

      Häll jästblandnigen över den torra mjölblandningen och arbeta samman till en ganska lös deg, låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.

    • 4

      Blanda samman det sista mjölet med hjorthornsalt, arbeta in det i den jästa degen växelvis med grädden tills degen blir blank och smidig. Tillsätt ev mer vetemjöl om så behövs.

    • 5

      Rulla ut till längder och forma till kringlor, låt jäsa på plåt i ca 15 minuter. Sätt på ugnen.

    • 6

      Grädda i 225°C i ca 6-8 minuter. Ta ut dem just när de får färg.

    • 7

      Pensla med smält smör och doppa i strösocker när de fortfarande är varma.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 12,5 g (1/4 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
    • 250 g (ca 2,5 dl) mjölk
    • 360 g (ca 6 dl) vetemjöl
    • 100 g smör rumstempererat
    • 50 g (ca 0,5 dl) socker
    • 3 g (ca 0,5 tsk) salt
    • 100 g (ca 1 dl) sur grädde (alt yoghurt, gräddfil eller crème fraiche)
    • 5 g ( ca 1 tsk) hjorthornssalt

    Pensling

    • smör (smält)

    Garnering

    • strösocker

     


    Liknande recept