• Solrosbröd med filmjölk och marmelad
  • Läsarrecept

    Solrosbröd med filmjölk och marmelad

    • 4 limpor
    • 25 min
    • 2 tim 20 min

    Ett härligt solrosbröd med filmjölk och marmelad.

    3.41/5

    469 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Värm filen och oljan till fingervarmt, 37°C.

    • 2

      Smula ner jästen och tillsätt salt och marmelad i en degbunke.

    • 3

      Tillsätt filblandningen och rör tills jästen löst sig.

    • 4

      Tillsätt solrosfrön och nästan allt mjöl och arbeta ihop till en smidig blank deg. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter till dubbel storlek.

    • 5

      Ta upp degen och arbeta igenom den på ett mjölat bakbord.

    • 6

      Dela degen i fyra lika stora delar och forma till avlånga limpor.

    • 7

      Sätt ugnen på 225°C. Lägg bröden på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa i ytterligare 30-40 minuter.

    • 8

      Vispa upp äggulorna med oljan med en gaffel.

    • 9

      Pensla bröden med blandningen och strö över solrosfrön.

    • 10

      Grädda bröden, strax nedanför mitten av ugnen i 30 minuter.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 100 g (2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 1000 g (ca 10 dl) filmjölk
    • 90 g (ca 1 dl) rapsolja
    • 18 g (3 tsk) salt
    • 1 dl apelsinmarmelad
    • 150 g (ca 2 dl) solrosfrön
    • 840 g (ca 14 dl) vetemjöl
    • 600 g (ca 10 dl) rågsikt

    Pensling

    • 2 äggulor
    • 26 g (ca 2 msk) rapsolja
    • 75 g (ca 1 dl) solrosfrön

    Liknande recept