recept_video_backdrop
  • Surdeg med lingon

3.19/5

527 Röster

Surdeg med lingon

  • 2 bröd
  • 30 min
  • 4 tim

Ett mustigt Lingonbröd med surdeg som passar perfekt till frukosten.

  • 1

    Rör ihop ingredienserna till fördegen, låt vila i bunke med duk över 60 minuter.

  • 2

    Rör i resten av ingredienserna utom lingonen, rör eller kör i maskin långsamt till en smidig deg ca 10-15 minuter

  • 3

    När degen är färdig blanda i lingonen, skall bara precis blandas jämt i degen.

  • 4

    Forma degen jämn och fin. Låt jäsa till dubbel storlek i bunke täkt med plast i ca 45 minuter.

  • 5

    Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen.

  • 6

    Dela av degen i bitar som passar till en bakform, forma till limpor försiktigt och doppa i grovt rågmjöl.

  • 7

    Täck över med duk och låt jäsa ca 60 minuter.

  • 8

    Sätt ugnen på 230° C och sätt samtidigt in en form med ½ liter vatten.

  • 9

    Sätt i formarna och sänk temperaturen till 200°C.

  • 10

    Baka ca 35-40 minuter, stoppa ner en termometer mitt i ett bröd. Vid 94-95°C är brödet klart.

  • 11

    Ta bröden ur formarna direkt och låt svalna på galler.

Ingredienser

Fördeg – vila 60 minuter

  • 1 pkt (50 g) KronJäst för Matbröd, färsk
  • 1 påse (150 g) KronJäst Surdeg Råg, färsk
  • 5 dl (500 g) vatten, kallt
  • 8,5 dl (510 g) fint rågmjöl

Bortgöring

  • 8 dl (480 g) vetemjöl special
  • 2,5 tsk (15 g) salt eller havssalt
  • 1 msk (20 g) smör eller margarin
  • 1,1 dl (150 g) mörk sirap
  • 150 g lingon upptinade

 


Liknande recept

  • Kikärtsmacka med hummus

    Kikärtsmacka med hummus


    Marie S.
    35 min 35 min
  • Surdegsbröd med aprikos & hasselnötter

    Surdegsbröd med aprikos & hasselnötter


    Marie S.
    30 min 17 tim
  • Naturellt Surdegsbröd

    Naturellt Surdegsbröd


    Marie S.
    30 min 5 tim
  • Bröd för dig som tränar!

    Bröd för dig som tränar!

    Bröd för dig som tränar och vill äta en hälsosam och varierad kost!