• Surdeg med solrosfrö
  • Surdeg med solrosfrö

    • 2 bröd eller 4 baguetter
    • 35 min
    • 4 tim

    Ett recept som är både gott och nyttigt. Med fröblandning och surdeg.

    3.42/5

    464 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Rosta fröblandningen i ugnen 200 °C ca 10 min, tills de fått lite färg (rostningen förhöjer smaken rejält på fröna).

    • 2

      Rör ihop jäst, surdeg och vatten. Tillsätt alla ingredienser utom saltet.

    • 3

      Knåda ihop till en elastisk och smidig deg, ca 10 min i maskin eller ca 15 min för hand. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös, men inte kladdig.

    • 4

      Forma degen jämn och fin. Låt jäsa till dubbel storlek i bunke övertäckt i minst 2 timmar.

    • 5

      Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen.

    • 6

      Dela degen i 2 bitar (bröd) eller 4 bitar (baguetter) och rulla varsamt ut till önskvärd längd. Avsluta med att rulla bitarna i valfri fröblandning.

    • 7

      Sätt av på plåt och täck över. Låt jäsa ca 1 timme.

    • 8

      Sätt ugnen på 260 °C och sätt samtidigt in en form med 1/2 liter vatten.

    • 9

      Gör 2-3 snitt över bröden precis innan plåten sätts in i ugnen, sänk temperaturen till 220 °C.

    • 10

      Grädda i mitten av ugnen tills att brödet får fin färg i ca 20 – 25 min.

    • 11

      Låt svalna på galler.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 50 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
    • 500 g (5 dl) vatten, kallt
    • 200 g (3 dl) grahamsmjöl
    • 550 g (9 dl) vetemjöl special
    • 15 g (2,5 tsk) salt eller havssalt
    • 20 g (1 msk) olivolja
    • 30 g (1,5 msk) honung
    • 120 g rostad fröblandning (solrosfrö, linfrö, rågflingor, sesamfrö)

    Garnering

    • Fröblandning (solrosfrö, linfrö, rågflingor, sesamfrö, efter tycke och smak).

    Liknande recept