• Surdegsbröd med rostade frön
  • Surdegsbröd med rostade frön

    • 2 bröd eller 4 baguetter
    • 35 min
    • 4 tim

    Ett recept som är både gott och nyttigt. Med fröblandning och surdeg.

    3.42/5

    464 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Rosta fröblandningen i ugnen 200 °C ca 10 minuter, tills de fått lite färg (rostningen förhöjer smaken rejält på fröna).

    • 2

      Rör ihop jäst, surdeg och vatten. Tillsätt alla ingredienser utom saltet.

    • 3

      Knåda ihop till en elastisk och smidig deg, ca 10 minuter i maskin. Dubbla tiden om du knådar för hand. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös, men inte kladdig.

    • 4

      Forma degen jämn och fin. Låt jäsa till dubbel storlek i bunke övertäckt i minst 2 timmar.

    • 5

      Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen.

    • 6

      Dela degen i 2 bitar (bröd) eller 4 bitar (baguetter) och rulla varsamt ut till önskvärd längd. Avsluta med att rulla bitarna i valfri fröblandning.

    • 7

      Sätt av på plåt och täck över. Låt jäsa ca 1 timme.

    • 8

      Sätt ugnen på 260 °C och sätt samtidigt in en form med 0,5 L vatten.

    • 9

      Gör 2-3 snitt över bröden precis innan plåten sätts in i ugnen, sänk temperaturen till 220 °C.

    • 10

      Grädda i mitten av ugnen tills att brödet får fin färg i ca 20-25 minuter.

    • 11

      Låt svalna på galler.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Topping

    • 120 g rostad fröblandning, t.ex. solrosfrön, linfrön, rågflingor och sesamfrön

    Liknande recept