• Surdegsbaguette med pesto
  • Surdegsbaguette med pesto

    • 40 min
    • 4 tim

    Surdegsbaguetter med en färsk pesto är ett gott tillbehör på en buffé, till soppa eller en pastarätt. Peston rör du snabbt ihop medan degen jäser. Du kan även blanda i lite pesto i brödet för att förhöja smaken på brödet ytterligare.

    3.25/5

    512 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Surdegsbaguette

      Rör ihop surdegen med jäst och vatten. Tillsätt alla ingredienser utom saltet.

    • 2

      Knåda till en elastisk och smidig deg, ca 10 min i maskin eller 15 min för hand. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös, men inte kladdig. Forma degen jämn och fin. Låt jäsa till dubbel storlek i bunke täckt med plast i minst 2 timmar.

    • 3

      Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen. Dela i (baguetter) och rulla varsamt ut i önskvärd längd. Sikta därefter lite mjöl över bröden.

    • 4

      Lägg bröden på en plåt och täck med plast. Låt jäsa ca 1 timme.

    • 5

      Sätt ugnen på 260°C i lagom tid innan gräddningen och sätt samtidigt in en form med ½ liter vatten i ugnen.

    • 6

      Gör 2–3 snitt över bröden precis innan plåten sätts in i ugnen, sänk temperaturen till 220°C. Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, ca 20 min. Låt svalna på galler.

    Mandelpesto

    1. Riv mandelmassa och vitlök.
    2. Mixa samman örter, vitlök och mandelmassa med olivoljan.
    3. Tillsätt parmesanen.
    4. Smaka av med vinäger, salt och peppar.
    5. Häll upp på en fin glasburk.

    Tips!

    • Gör varma bagueter med pesto. Serveras till en god pasta, sallad, soppa eller något grillat.
    • Gör så här: Skär djupa skåror i baguetterna. Blanda mandelpeston med smör (efter eget önskemål) och fördela pestosmöret i skårorna. Lägg brödet på en ugnssäker form och sätt in i ugnen i ca 5 min (200°C) eller svep in brödet i aluminiumfolie och lägg på grillen i ca 5 min. Eller skiva små skivor, lägg på pesto och riven ost och gratinera i ugnen ca 5 min (200°C).
    • Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

     Surdegsbaguette

     Mandelpesto

    • 100 g odense mandelmassa
    • 1 kruka basilika
    • 1 kyfta vitlök
    • 20 g riven parmesan
    • 1,5 dl (135 g) olivolja
    • balsamicovinäger
    • salt och peppar

    Serveras med serranoskinka och/eller goda ostar


    Liknande recept