• Surdegsbröd med aprikos & hasselnötter
  • Surdegsbröd med aprikos & hasselnötter

    • 4 st
    • 30 min
    • 17 tim

    Ett supermumsigt bröd, som bara kräver sig själv, med lite smör. Om det mot förmodan skulle bli något över, så skär det tunt och rosta det lätt till kex och servera till lagrade ostar….oh la la!

    3.14/5

    276 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Dag 1: Arbeta samman alla ingredienser till polishen. Låt stå i rumstemp ca 1 timme, ställ sedan svalt i minst 12 timmar.

    • 2

      Dag 2: Lös upp jästen i vattnet, tillsätt polishen och mjölet. Arbeta degen i 10 minuter på låg växel. Tillsätt saltet, aprikoserna, hasselnöterna och rosmarinen. Kör ytterligare 5 minuter.

    • 3

      Låt degen vila i inoljad låda i 2 timmar.

    • 4

      Dela degen i 4 delar, forma till delarna och lägg i formar och låt jäsa 60-75 minuter.

    • 5

      Sätt ugnen på 250°C. Sätt in brödet i ugnen ca 10 minuter, sänk tempen till 220°C och grädda ytterligare 20 minuter.

    Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Dag 1 – Polish:

    • 150 g ( 1 påse) KronJäst Surdeg Råg, färsk
    • 130 g (ca 2,5 dl) rågmjöl, fint
    • 100 g (ca 2 dl) vetemjöl
    • 100 g (ca 1 dl) vatten
    • 40 g (ca 2 msk) honung

    Dag 2- Bortgörning:

    • 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 500 g (ca 5 dl) vatten
    • 820 g (ca 13,5 dl) vetemjöl special
    • 24 g (ca 3 tsk) havssalt
    • 260 g (ca 4 dl) hasselnötter
    • 3 dl aprikoser, blötlagda & hackade
    • 4 msk rosmarin, färsk hackad

    Liknande recept