recept_video_backdrop
  • Surdegsbröd på råg – Grundrecept

4.75/5

4 Röster

Surdegsbröd på råg – Grundrecept

  • KronJäst
  • 30 min
  • 4 tim

Ett fantastiskt gott surdegsbröd som man lätt kan variera genom att tillsätta olika frön eller torkade frukter.

Här kan man med fördel förbereda degen på kvällen och låta den jäsa i kyl  över natten för att sedan grädda till frukosten.

 

  • 1

    Rör ihop jäst, surdeg och vatten. Tillsätt sedan mjöl och olja. Blanda till en deg. Vänta med att tillsätta saltet.

  • 2

    Knåda till en smidig deg, ca 10 min i maskin eller 20 min för hand. Häll i saltet i slutet. Degen får vara lös, men inte kladdig.
    Forma degen jämn och fin. Låt jäsa i oljad bunke täckt med plast ca 1 h.

  • 3

    Vid degens kanter mot mitten och vänd degen upp och ner och låt sedan jäsa ytterligare 1 h.

  • 4

    Häll upp degen på bordet. Dela i 2-3 bitar till bröd eller 4 bitar till baguetter. Rulla varsamt till önskad form.

  • 5

    Sikta lite mjöl över bröden, lägg dem på en plåt och täck med plast. Låt jäsa ca 1 h.

  • 6

    Sätt ugnen på 260°C (varmluft 250°C).

  • 7

    Snitta bröden precis innan du sätter dem i ugnen. Sänk till 220°C (varmluft 220°C).

  • 8

    Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, 25-30 min och låt sedan svalna på galler.

Ingredienser

  • 1 påse (150 g) KronJäst Surdeg Råg, färsk
  • ½ pkt (25 g) KronJäst för Matbröd, färsk
  • 5 dl (500 g) vatten, kallt
  • 12,5 dl (750 g) vetemjöl special
  • 2,5 tsk (15 g) salt eller havssalt
  • 1,5 msk (20 g) oliv- eller rapsolja

Liknande recept

  • Grumpy Graham

    Grumpy Graham


    KronJäst
    50 min 3 tim
  • Rågsurdegsbröd

    Rågsurdegsbröd


    Håkan J.
    1 tim 4 tim 40 min
  • Saffransskorpor med Surdeg

    Saffransskorpor med Surdeg


    KronJäst
    45 min 4 tim
  • Använder du rätt Jäst?

    Använder du rätt Jäst?

    För att säkra att du får ett bra bakresultat, bör du använda rätt jäst utifrån vad du ska baka.