• Surdegsbröd på råg – Grundrecept
  • Surdegsbröd på råg – Grundrecept

    • 30 min
    • 4 tim

    Ett fantastiskt gott surdegsbröd som man lätt kan variera genom att tillsätta olika frön eller torkade frukter.

    Här kan man med fördel förbereda degen på kvällen och låta den jäsa i kyl  över natten för att sedan grädda till frukosten.

     

    4.2/5

    10 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Rör ihop jäst, surdeg och vatten. Tillsätt sedan mjöl och olja. Blanda till en deg. Vänta med att tillsätta saltet.

    • 2

      Knåda till en smidig deg, ca 10 min i maskin eller 20 min för hand. Häll i saltet sista 2 min av blandningstiden. Degen får vara lös, men inte kladdig.
      Forma degen jämn och fin. Låt jäsa i oljad bunke täckt med plast ca 1 h.

    • 3

      Vik degens kanter mot mitten och vänd degen upp och ner och låt sedan jäsa ytterligare 1 h.

    • 4

      Häll upp degen på bordet. Dela i 2-3 bitar till bröd eller 4 bitar till baguetter. Rulla varsamt till önskad form.

    • 5

      Sikta lite mjöl över bröden, lägg dem på en plåt och täck med plast. Låt jäsa ca 1 h.

    • 6

      Sätt ugnen på 260 °C (varmluft 250 °C).

    • 7

      Snitta bröden precis innan du sätter dem i ugnen. Sänk till 220 °C (varmluft 220 °C).

    • 8

      Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, 25-30 min och låt sedan svalna på galler.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser


    Liknande recept