• Surdegsbröd på fullkornsvete – Grundrecept
  • Surdegsbröd på fullkornsvete – Grundrecept

    • 30 min
    • 4 tim

    Ett gott surdegsbröd passar lika bra till en måltid som till mellanmål eller snacks. Med en bra grund så kan du baka i vilka former du vill och det går utmärkt att frysa. Här är förslag på bröd och baguetter. För dig som vill lära dig mer. Kika in här för tips! Bakskolan.

    4.86/5

    7 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Rör ihop jäst, surdeg och vatten. Tillsätt sedan övriga ingredienser utom salt.

    • 2

      Knåda till en smidig deg, 2 min sakta och 6 min snabbt i maskin eller 20 min för hand. Häll i saltet i slutet, sista 2 min i maskin på snabb hastighet. Degen får vara lös, men inte kladdig.
      Forma degen jämn och fin. Låt jäsa i oljad bunke täckt med plast ca 1 h.

    • 3

      Vid degens kanter mot mitten och vänd degen upp och ner och låt sedan jäsa ytterligare 1 h.

    • 4

      Häll upp degen på bordet. Dela i 2-3 bitar till bröd eller 4 bitar till baguetter. Rulla varsamt till önskad form.

    • 5

      Sikta lite mjöl över bröden, lägg dem på en plåt och täck med plast. Låt jäsa ca 1 h.

    • 6

      Sätt ugnen på 260 °C.

    • 7

      Snitta bröden precis innan du sätter dem i ugnen. Sänk till 230 °C.

    • 8

      Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, 25-30 min och låt sedan svalna på galler.

    Ingredienser


    Liknande recept