• Surdegsfrallor med rostade cashewnötter
  • Surdegsfrallor med rostade cashewnötter

    • ca 25 st
    • 1 tim 15 min
    • 3 tim 35 min

    Lättbakade och fantastiskt goda surdegsfrallor med rostade cashewnötter, pumpafrön och hel havre. Saftiga, smular mindre och har en härligt nötig smak.

     

    4.83/5

    6 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Dag 1:

      Koka upp vatten och häll det över ingredienserna till skållningen. Låt stå i rumstemperatur över natten, täck med plast eller lock.

    • 2

      Dag 2

      Lös jästen i vattnet.

    • 3

      Blanda alla ingredienser från bortgörningen utom saltet och de hackade cashewnötterna. Blanda långsamt i 3 minuter och snabbare i 8 minuter.

    • 4

      Tillsätt saltet och fortsätt att blanda snabbt i 3 minuter.

    • 5

      Vänd ner skållningen och blanda långsamt 1-2 minuter. Häll sedan ner de hackade nötterna och blanda långsamt i 1 minut.

    • 6

      Skrapa ner degen i en inoljad bunke eller plastlåda. Täck med plast eller lock och låt ligga i 45 minuter.

    • 7

      Vik in degens kanter och knåda degen lite, om den är kladdig kan du ta en slickepott och vika in kanterna mot mitten och försöka vända runt degen.

    • 8

      Nu kan du välja att sätta in bunken i kylen över natten eller låta degen jäsa i 45 minuter till, i rumstemperatur.

      Om man jäser degen i kylen över natten, så tar man ut degen ur kylen dagen efter och låter den stå i rumstemperatur i ca 30 minuter. Dela degen försiktigt till frallor då man måste bevara så många luftbubblor man kan i degen, annars finns det en risk att få platta frallor. Grädda enligt nedan instruktioner.

    • 9

      Mjöla bordet med durumvetemjöl och skrapa försiktigt ut degen. Dela degen i tre längder och skär upp ca 7 frallor på varje längd. Här går det jättebra att göra stora bröd, vridna baguetter eller bara större frallor om man vill, men var rädd om luftbubblorna i degen för att få volym på bröden.

    • 10

      Placera på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under duk i ca 50 minuter.

    • 11

      Sätt ugnen på 275 °C .

    • 12

      Sätt in bröden och sänk temperaturen till 225 °C och grädda i ca 10-12 minuter.

    Tips!

    • Välj mellan att jäsa degen i rumstemperatur eller sätta in degen i kylen över natten efter första jäsningen och baka av frallorna dagen efter.
    • Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Skållning dag 1:

    • 250 g (2,5 dl) vatten, kokande
    • 250 g (3 dl) hel havre
    • 100 g (1,5 dl) pumpafrön

    Bortgörning dag 2:

    • 25 g (1/2 pkt)  KronJäst för Matbröd, färsk
    • 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
    • 500 g (ca 8 dl) vetemjöl special eller manitoba cream
    • 100 g (ca 1,5 dl) durumvetemjöl
    • 12 g (2 tsk) salt
    • 400 g (4 dl) vatten, svalt
    • 13 g (1 msk) olivolja
    • 150 g (ca 2-2,5 dl) rostade grovhackade cashewnötter

    Liknande recept