• Surdegsknäcke med rostade solrosfrön
  • Läsarrecept

    Surdegsknäcke med rostade solrosfrön

    • 45 min
    • 2 tim

    Knäckebröd med surdeg och rostade solrosfrön.

     

    Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av  KronJäst.

    3.5/5

    570 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Rosta solrosfröna i ugnen på 200°C i ca 10 minuter tills de har fått lite färg (rostningen förhöjer smaken rejält på fröna).

    • 2

      Rör ihop jäst, surdeg och vatten. Tillsätt sedan alla ingredienser.

    • 3

      Knåda ihop degen i maskin i ca 5 minuter tills den är något stum och hård.

    • 4

      Låt degen vila i bunke i ca 30 minuter.

    • 5

      Kavla ut degen så tunn som möjligt (ca 1,5 mm tjock). Det är viktigt att den är riktigt tunn.

    • 6

      Nagga degen rejält och skär ut önskad storlek och form på knäckebröden.

    • 7

      Lägg knäckebröden på plåten (gärna hålplåt) och låt jäsa i 30 minuter.

    • 8

      Sätt ugnen på 230°C och baka 10-12 minuter tills knäckebröden har fått färg.

    • 9

      Låt svalna. Skulle de vara lite sega kan de torkas i ugnen i någon minut till.

    Ingredienser

    • 12,5 g (1/4 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete, färsk
    • 500 g (ca 5 dl) vatten, kallt
    • 240 g (ca 4 dl) grahamsmjöl
    • 720 g (ca 12 dl) vetemjöl special
    • 18 g (ca 3 tsk) salt
    • 20 g (ca 1 msk) olivolja
    • 30 g (ca 1,5 msk) honung
    • 150 g (ca 2 dl) rostade solrosfrön

    Liknande recept