• Surdegssemlor med choklad & apelsin
  • Surdegssemlor med choklad & apelsin

    • 40 st små
    • 30 min
    • 2 tim 40 min

    Surdegen gör semlorna fantastiskt fluffiga och här med choklad, lite mer spännande än klassikern.  Ont om tid? Marie har tipsat om det tidigare, men gör det igen, gör det enkelt – förbered degen frys in bollar och plocka ut och jäs när du vill ha rykande färskt bröd. Nybakat är ren och sann kärlek!

    3.7/5

    318 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Värm mjölken till 30°C, och blanda därefter fördegen och låt stå i 20 – 30 min.

    • 2

      Tillsätt resterande ingredienser och bearbeta degen kraftigt till en blank och smidig deg som släpper skålens kanter, ca 5 min med maskin och 10 min för hand.

    • 3

      Låt jäsa i ca 30 minuter.

    • 4

      Ta upp degen på mjölat bord och forma ca 40 st små bollar eller 20 lite större bollar. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 60 min. (eller lägg i frysen och ta fram, tina & jäs vid senare tillfälle.

    • 5

      Sätt ugnen på 225°C.

    • 6

      Pensla med vispat ägg och garnera med . Grädda i mitten av ugnen i 5–7 min.

    • 7

      Blanda mandelmassan med apelsinjuice och rivet skal. Rör runt till en slät kräm.

    • 8

      Spritsa fyllningen i den avsvalnade bullarna.

    • 9

      Vispa grädden lätt och toppa ovanpå fyllningen.

    • 10

      Njut av den fluffigaste lilla gräddbakelse du smakat.

    Ingredienser

    Fördeg:

    Deg:

    • 450 g (ca 7-8 dl) vetemjöl
    • 200 g smör, rumstempererat
    • 200 g (ca 2 dl) socker
    • 9 g (ca 1,5 tsk) salt
    • 6 g (ca 2 tsk) kardemumma, grovmalen

    Fyllning

    • 250 g mandelmassa
    • 1 apelsin, finriv skalet och pressa ur juicen
    • 600 g (ca 6 dl) grädde

    Pensling

    1 ägg

    Garnering

    Pärlsocker eller hyvlad Mandel


    Liknande recept