recept_video_backdrop
  • Surdegssemlor med choklad & apelsin

3.48/5

318 Röster

Surdegssemlor med choklad & apelsin

  • 40 st små
  • 30 min
  • 2 tim 40 min

Surdegen gör semlorna fantastiskt fluffiga och här med choklad, lite mer spännande än klassikern.  Ont om tid? Marie har tipsat om det tidigare, men gör det igen, gör det enkelt – förbered degen frys in bollar och plocka ut och jäs när du vill ha nybakt! Nybakat är ren och sann kärlek!

  • 1

    Värm mjölken till 30°C, och blanda därefter fördegen och låt stå i 20 – 30 min.

  • 2

    Tillsätt resterande ingredienser och bearbeta degen kraftigt till en blank och smidig deg som släpper skålens kanter, ca 5 min med maskin och 10 min för hand.

  • 3

    Låt jäsa i ca 30 minuter.

  • 4

    Ta upp degen på mjölat bord och forma ca 40 st små bollar eller 20 lite större bollar. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 60 min. (eller lägg i frysen och ta fram, tina & jäs vid senare tillfälle.

  • 5

    Sätt ugnen på 225°C.

  • 6

    Pensla med vispat ägg och garnera med . Grädda i mitten av ugnen i 5–7 min.

  • 7

    Blanda mandelmassan med apelsinjuice och rivet skal. Rör runt till en slät kräm.

  • 8

    Spritsa fyllningen i den avsvalnade bullarna.

  • 9

    Vispa grädden lätt och toppa ovanpå fyllningen.

  • 10

    Njut av den fluffigaste lilla gräddbakelse du smakat.

Ingredienser

Fördeg:

  • 1 pkt (50 g) KronJäst för Söta Degar, färsk
  • 1 påse (150 g) KronJäst Surdeg Fullkornsvete, färsk
  • 5 dl (500 g) mjölk
  • 8 dl (480 g) vetemjöl
  • 1 dl (40 g) kakao

Deg:

  • 7-8 dl (450 g) vetemjöl
  • 200 g smör, rumstempererat
  • 2 dl (200 g) socker
  • 1,5 tsk (9 g) salt
  • 2 tsk (6 g) kardemumma, grovmalen

Fyllning

  • 250 g mandelmassa
  • 1 apelsin, finriv skalet och pressa ur juicen
  • 6 dl (600 g) grädde

Pensling

1 ägg

Garnering

Pärlsocker eller hyvlad Mandel


Liknande recept

  • Bubblande rågsurdeg

    Bubblande rågsurdeg


    KronJäst
    20 min 48 tim
  • Äppelsurdegsbröd med rosmarin

    Äppelsurdegsbröd med rosmarin


    Marie S.
    30 min 4 tim 40 min
  • Frukt & nötbröd på kornmjöl

    Frukt & nötbröd på kornmjöl


    Marie S.
    35 min 8 tim 30 min
  • Omvandlingstabell

    Omvandlingstabell

    En bra tumregel när man bakar är att mäta små mängder och väga större mängder.