Surdegssemlor med choklad & apelsin
40 st små
30 min
2 tim 40 min
Surdegen gör semlorna fantastiskt fluffiga och här med choklad, lite mer spännande än klassikern. Ont om tid? Marie har tipsat om det tidigare, men gör det igen, gör det enkelt – förbered degen frys in bollar och plocka ut och jäs när du vill ha rykande färskt bröd. Nybakat är ren och sann kärlek!
Gör så här:
-
1
Värm mjölken till 30°C, och blanda därefter fördegen och låt stå i 20 – 30 min.
-
2
Tillsätt resterande ingredienser och bearbeta degen kraftigt till en blank och smidig deg som släpper skålens kanter, ca 5 min med maskin och 10 min för hand.
-
3
Låt jäsa i ca 30 minuter.
-
4
Ta upp degen på mjölat bord och forma ca 40 st små bollar eller 20 lite större bollar. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 60 min. (eller lägg i frysen och ta fram, tina & jäs vid senare tillfälle.
-
5
Sätt ugnen på 225°C.
-
6
Pensla med vispat ägg och garnera med . Grädda i mitten av ugnen i 5–7 min.
-
7
Blanda mandelmassan med apelsinjuice och rivet skal. Rör runt till en slät kräm.
-
8
Spritsa fyllningen i den avsvalnade bullarna.
-
9
Vispa grädden lätt och toppa ovanpå fyllningen.
-
10
Njut av den fluffigaste lilla gräddbakelse du smakat.
Ingredienser
Fördeg:
- 50 g ( 1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 150 g ( 1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 500 g (ca 5 dl) mjölk
- 480 g (ca 8 dl) vetemjöl
- 40 g (ca 1 dl) kakao
Deg:
- 450 g (ca 7-8 dl) vetemjöl
- 200 g smör, rumstempererat
- 200 g (ca 2 dl) socker
- 9 g (ca 1,5 tsk) salt
- 6 g (ca 2 tsk) kardemumma, grovmalen
Fyllning
- 250 g mandelmassa
- 1 apelsin, finriv skalet och pressa ur juicen
- 600 g (ca 6 dl) grädde
Pensling
1 ägg
Garnering
Pärlsocker eller hyvlad Mandel