• Susannes godaste bröd
  • Läsarrecept

    Susannes godaste bröd

    • 6 st
    • 40 min
    • 15 tim

    Ett gott bröd som funkar både till frukost och middag.

    Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av  KronJäst.

    3.23/5

    442 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Dag 1

      Rör/blanda alla ingredienser till fördegen till en smet i en bunke. Täck med plastfolie och ställ i kylen ca 11 timmar.

    • 2

      Dag 2

      Ta fram bunken och låt stå i rumstemp ca 1 timme. Blanda resterande ingredienser, utom saltet, 1 minut i degblandare. Låt vila i 30 minuter. 

    • 3

      Vänta gärna med att ta i allt mjöl så man under första vilan låter mjölet suga upp fukten från fördegen och mjölk.

    • 4

      Kör sedan på låg hastighet i ca 8-10 minuter. Tillsätt saltet och kör på högre hastighet i 5 minuter.

    • 5

      Degen ska vara glansig och mjuk, inte så stabbig/hård. Låt jäsa i 60-90 minuter.

    • 6

      Stjälp upp degen med degskrapan. Det kan vara lite kladdig, men det ska den vara. Dela degen i hälften och varje hälft till 6 bitar.

    • 7

      Arbeta inte degen alls utan var varsam och ta varje bit och försiktigt sträck/dra ut till tekakor och lägg på bakpapper. Låt jäsa under bakduk i ca 60-90 minuter.

    • 8

      Spraya med vatten över bröden och strö över sesamfrön precis före gräddning.

    • 9

      Baka av mitt i ugnen på 250 °C tills brödet har 98 °C i innertemperatur eller har fin färg. Ca 10-13 minuter. (Använd gärna baksten för ännu bättre skjuts i gräddningen.)

    Det blir underbart goda, småsega och mjuka bröd med god nötighet från rapsoljan och sesamfröna.

    Ingredienser

    Dag 1 – Fördeg

    Dag 2 

    • 25 g (ca 1/2 pkt) Kronjäst för Matbröd, färsk
    • 200 g (ca 2 dl) mjölk, fingervarmt
    • 100 g (ca 2 st) ägg
    • 480-600 g (ca 8-10 dl) vetemjöl
    • 26 g (ca 2 msk) rapsolja
    • 40 g (ca 2 msk) sirap
    • 20 g (ca 1 msk) havssalt

    Pensling

    • vatten

    Garnering

    • sesamfrön

    Liknande recept