• Svenska vörtbröd
  • Svenska vörtbröd

    • 3 limpor
    • 30 min
    • 3 tim 20 min

    Ett vörtbröd hör julen till! Om du låter degen stå i kylen över natten får brödet ännu mer smak.

    3.55/5

    506 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Dag 1

      Koka upp 3 dl vatten och häll över den stenmalda rågen.
      Låt skållningen svalna. Den kan med fördel stå i rumstemperatur tills nästa dag, täck gärna med ett lock eller lite plast.

    • 2

      Dag 2

      Lös upp jästen i vattnet, ca 25 °C, och tillsätt skållningen.

    • 3

      Blanda in matolja, sirap, kryddor och till sist mjölet.
      Arbeta ihop till en blank och smidig deg, 6 minuter sakta samt 4 minuter snabbt i maskin. Dubbla tiden om du knådar för hand. 

    • 4

      Tillsätt russinen och blanda försiktigt 2 minuter.

    • 5

      Täck degen med plast och låt jäsa i 60 minuter.

    • 6

      Dela degen i exakt tre lika stora delar. Forma degbitarna till avlånga limpor.

    • 7

      Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och täck med en bakduk och låt jästa i ytterligare ca 45 minuter. Sätt ugnen på 250 °C.

    • 8

      Sätt in bröden och sänk temperaturen till 220 °C. Grädda i ca 25 minuter.

    Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Dag 1

    • 300 g (3 dl) vatten
    • 60 g råg, stenmalen 

    Dag 2

    • 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
    • 200 g (2 dl) vatten
    • 26 g (2 msk) matolja
    • 810 g (ca 13,5 dl) vetemjöl special
    • 140 g (1 dl) brödsirap
    • 90 g vörtmix med kryddor
    • 100 g (1,5 dl) russin

     


    Liknande recept