• Svenska vörtbröd
  • Svenska vörtbröd

    • 3 limpor
    • 30 min
    • 3 tim 20 min

    Ett vörtbröd hör julen till! Om du låter degen stå i kylen över natten får brödet ännu mer smak.

    3.55/5

    506 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Dag 1

      Koka upp 3 dl vatten och häll över den stenmalda rågen.
      Låt skållningen svalna. Den kan med fördel stå i rumstemperatur tills nästa dag, täck gärna med ett lock eller lite plast.

    • 2

      Dag 2

      Lös upp jästen i vattnet och tillsätt skållningen

    • 3

      Blanda in matolja, sirap, kryddor, jäst och till sist mjölet.
      Arbeta ihop till en blank och smidig deg, 6 minuter sakta samt 4 min snabbt i maskin eller 12 minuter för hand.

    • 4

      Tillsätt russinen och blanda försiktigt 2 min.

    • 5

      Täck degen med plast och låt jäsa i 60 minuter.

    • 6

      Dela degen i exakt tre lika stora delar. Forma degbitarna till avlånga limpor.

    • 7

      Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och täck med en bakduk och låt jästa i ytterligare ca 45 minuter. Sätt ugnen på 250°C.

    • 8

      Sätt in bröden och sänk temperaturen till 220°C. Grädda i ca 25 minuter.

    Ingredienser

    Dag 1:

    • 300 g (3 dl) vatten
    • 60 g stenmalen råg

     

    Dag 2:

    • 50 g ( 1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
    • 200 g (2 dl) vatten
    • 26 g (ca 2 msk) matolja
    • 810 g (ca 13,5 dl) vetemjöl special
    • 140 g (ca 1 dl) brödsirap
    • 90 g Vörtmix med kryddor
    • 100 g (ca 1,5 dl) Russin

     


    Liknande recept