• Toast Skagen
  • Toast Skagen

    • 8 st
    • 30 min
    • 30 min

    En skagentoast är alltid rätt. Extra gott blir det om du serverar den på en skiva surdegsbröd. Bäst blir salladen med färska nyskalade räkor, men även djupfrysta räkor av god kvalitet blir bra. Väljer du räkor i lake så låt dem rinna av väldigt väl annars kan röran bli blöt och tråkig. Prova även att göra din egen majonnäs!

    3.46/5

    438 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Majonnäs

      Blanda samman äggula, senap, vinäger och salt i en skål. Tillsätt olja, först droppvis, sedan i en fin stråle under kraftig omrörning. Använd gärna elvisp eller mixerstav. Bearbeta till en tjock majonnäs. Vill du ha en lösare konsistens så kan du späda med vatten.

    • 2

      Toast

      Låt räkorna tina och rinna av väl. Skala och hacka dem grovt och förvara i kylen. Bryt av åtta små dilltussar för dekoration. Hacka resten av dillen fint. Vänd ner räkor och dill i majonnäsen och smaka av med citronsaft, salt och peppar. Stek brödbitarna gyllenbruna i smöret. Lägg bröden på tallrikar, lägg på salladsblad och fördela räkröran ovanpå. Garnera med dillkvistarna, citronklyftor och en rejäl klick löjrom eller annan rom. Servera!

    Tips!

    Byt gärna ut majonnäsen mot crème fraiche. Många gillar nyriven pepparrot i sin skagensallad, men även finrivet citronskal smakar fint i den goda räksalladen.

    Ingredienser

    Surdegsbröd

    Surdegsbröd bakat på KronJäst Surdeg Fullkornsvete (recept). Smaksätt gärna med 2 – 3 tsk malda fänkåls- eller anisfrön i degspadet.

    • 8 skivor surdegsbröd eller baguette skuren i skivor (se ovan)
    • 1 kg djupfrysta eller färska räkor, med skal
    • 2 msk (20 g) smör eller margarin
    • 2 dl (200 g) majonnäs, se recept nedan
    • 1 knippa dill
    • 1 msk (15 g) färskpressad citronsaft
    • salt och cayennepeppar
    • 200 g löjrom eller annan rom
    • 1 citron i 8 klyftor

    Hemmagjord majonnäs

    • 1 äggula
    • 30 g ( ca 1 msk) dijonsenap
    • 30 g (ca 1 msk) vitvinsvinäger
    • 3 g (ca 0,5 tsk) salt
    • 120 g (ca 1,5 dl) rapsolja
    • 30 g (ca 1 msk) vatten

    Liknande recept