• Tomatbröd
  • Tomatbröd

    • 1 stort bröd
    • 30 min
    • 3 tim

    Perfekt buffébröd som lätt kan varieras med olika smaksättningar och garnering, beroende på säsong och serveringstillfälle!

    3.3/5

    417 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Lös upp jästen och surdegen i vattnet och de krossade tomaterna (ca 20°C), tillsätt resterande ingredienser utom salt. Kör på låg växel i 10 minuter tillsätt saltet och kör ytterligare 5 minuter. Dubbla tiden om du knådar för hand.

    • 2

      Degen ska vara mycket elastisk och ha släppt skålens kanter.

    • 3

      Låt degen vila i en låda eller lätt oljad skål i 90 minuter, stöt samman degen genom att vika in varje kant mot mitten som ett treslag på mjölat bakbord. Lägg skarven nedåt och platta ut degen i en oljad långpanna.

    • 4

      Garnera med halverade tomater, färsk basilika och skivad vitlök, ringla gärna lite olivolja på toppen. Låt jäsa till dubbel tjocklek, ca 40 min.

    • 5

      Sätt ugnen på 250°C.

    • 6

      Strö över lite havsalt på brödet och grädda först i 10 minuter på 250° sänk sedan temperaturen till 220°C.

    • 7

      Brödets innertemp när det är klart ska vara 98°C, ca 25- 30 minuter. Låt svalna på bakgaller.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 25 g ( 1/2 pkt) KronJäst för Matbröd
    • 150 g ) 1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete, färsk
    • 100 g (ca 1 dl) vatten
    • 400 g (ca 4 dl)krossade tomater av god kvalitet (ca 1 burk)
    • 900 g (ca 15 dl) manitoba mjöl
    • 40 g (ca 2 msk) honung
    • 25 g (ca 1 msk) salt
    • 2 msk basilika, färsk eller torkad
    • 10 små tomater, skivad vitlök och basilika till garnering
    • olivolja och havssalt

    Liknande recept