Tomatbröd
1 stort bröd
30 min
3 tim
Perfekt buffébröd som lätt kan varieras med olika smaksättningar och garnering, beroende på säsong och serveringstillfälle!
Gör så här:
-
1
Lös upp jästen och surdegen i vattnet och de krossade tomaterna (ca 20°C), tillsätt resterande ingredienser utom salt. Kör på låg växel i 10 minuter tillsätt saltet och kör ytterligare 5 minuter. Dubbla tiden om du knådar för hand.
-
2
Degen ska vara mycket elastisk och ha släppt skålens kanter.
-
3
Låt degen vila i en låda eller lätt oljad skål i 90 minuter, stöt samman degen genom att vika in varje kant mot mitten som ett treslag på mjölat bakbord. Lägg skarven nedåt och platta ut degen i en oljad långpanna.
-
4
Garnera med halverade tomater, färsk basilika och skivad vitlök, ringla gärna lite olivolja på toppen. Låt jäsa till dubbel tjocklek, ca 40 min.
-
5
Sätt ugnen på 250°C.
-
6
Strö över lite havsalt på brödet och grädda först i 10 minuter på 250° sänk sedan temperaturen till 220°C.
-
7
Brödets innertemp när det är klart ska vara 98°C, ca 25- 30 minuter. Låt svalna på bakgaller.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g ( 1/2 pkt) KronJäst för Matbröd
- 150 g ) 1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete, färsk
- 100 g (ca 1 dl) vatten
- 400 g (ca 4 dl)krossade tomater av god kvalitet (ca 1 burk)
- 900 g (ca 15 dl) manitoba mjöl
- 40 g (ca 2 msk) honung
- 25 g (ca 1 msk) salt
- 2 msk basilika, färsk eller torkad
- 10 små tomater, skivad vitlök och basilika till garnering
- olivolja och havssalt